AP’de iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için süreç başlatıldı

Konuya vakıf kaynaklar, iki AP üyesinin İtalyan Andrea Cozzolino ve Belçikalı Marc Tarabella olduğunu ve her ikisinin de Sosyal Demokratlar grubuna mensup olduğunu aktardı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Katar bağlantılı yolsuzluk soruşturması yürüten Belçika makamlarının talebi üzerine iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için acil yasal süreç başlattı.

AP'den yapılan açıklamada, Metsola'nın 16 Ocak'ta düzenlenecek AP Genel Kurulu'nda talebi duyuracağı bildirildi.

Euronews’te yer alan habere göre, açıklamada hangi milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için Belçika makamlarından talep geldiği belirtilmedi.

Konuya vakıf kaynaklar, iki AP üyesinin İtalyan Andrea Cozzolino ve Belçikalı Marc Tarabella olduğunu ve her ikisinin de Sosyal Demokratlar grubuna mensup olduğunu aktardı.

Belçika yargısının talebi 16 Ocak'ta Genel Kurulda duyurulduktan sonra karar teklifi için Yasal İşler Komitesine gönderilecek. Komite, bir raportör atayacak ve taleplerle ilgili bir oturum düzenlenebilecek.

Raportörün hazırlayacağı taslak rapor komitede tartışılıp oylanacak. Raporda öngörülen tavsiye kararı AP Genel Kuruluna gönderilecek. Karar, Genel Kurulda yapılacak oylamada kesinleşecek.

AP'nin tüm prosedürü 13 Şubat'a kadar tamamlaması bekleniyor.

Belçikalı makamların yürüttüğü yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması kapsamında, aralık ayında çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon euro nakit para ele geçirilmiş ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilerin AP'nin başkan yardımcılığı sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, Kaili'nin partneri ve AP'de asistan olarak çalışan yine Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı.

Giorgi'nin ifadesinde iki AP milletvekili Andrea Cozzolino ile Marc Tarabella'nın Panzeri'den para aldığını söylediği ileri sürülmüştü. Tarabella'nın Belçika'daki evinde de arama yapılmıştı.

Kamuoyunda 'lobi skandalı' olarak tanımlanan olayda söz konusu kişilerin AP'nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Körfez ülkesi Katar'dan rüşvet aldıkları iddia edilmişti. Katar iddiaları reddetmişti.

Dünya Haberleri