Otomotivciler, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasının ardından dün piyasada satışların durma noktasına geldiğini, ayrıca fırsatçılara da gün doğduğunu dile getirdi. Sektör yetkilileri, piyasada daha fazla kayıp yaşanmaması için Bakan Nebati’ye çağrı yaparak, ilgili düzenlemenin ayrıntılarının zaman kaybetmeden açıklanarak, hemen uygulamaya alınmasını istiyor.
Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre sektörün çatı kuruluşları olan OYDER, ODD ve OSD yetkileri dün konuyla ilgili acil toplandı. İlgili STK’lar tarihin öne çekilmesi talebini ortak bir yazıyla bakanlığa iletmeyi planlıyor.
Aracın vergisiz fiyatını belirleyen ÖTV matrah limitleri, ilk kez 2016 uygulamaya alınmıştı. Ocak 2022’de yüzde 60 ve 70 ara dilimler oluşturdu. Ancak kur artışı ve yüksek enflasyon paralelinde, piyasada yüzde 80 ÖTV dilimine giren sadece 1-2 model kaldı. Bu nedenle hem tüketici hem de otomotivciler acil bir matrah düzenlemesi yapılması görüşündeydi.
Matrah güncellemesi konusunda 1 Aralık’a tarih verilmiş olsa da artış oranının ne olacağı açıklanmadı. 2016’dan bu yana yapılan son üç ÖTV matrah düzenlemesinde artış oranı yüzde 30’lar civarında olmuştu.
Ancak, geçen bu sürede yüksek enflasyon ve kur artışına paralel otomobil fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde zam oldu. Sektör temsilcileri, ÖTV matrah artırımının da en az yüzde 100 olması gerektiği görüşünde birleşiyor. Ancak bazı sektör temsilcilerine göre, hükümetin ÖTV gelirden bu oranda vazgeçmesi mümkün görünmüyor.
Matrah artış oranı henüz bilinmediği için, fiyatları hangi miktarda etkileyeceği de net değil. Ancak uzmanlar, yüzde 100’e yakın bir matrah artışının otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10-15 indirim sağlayacağını belirtiyor. Yapılan araştırmaya göre, piyasada ancak yüzde 7 ile 10 arasında aracın fiyatından aşağı yönlü bir hareket olabilir.