Araştırma: Menemeni soğanlı mı soğansız mı yiyoruz?

Şehirleşme mutfak alışkanlıklarını da değiştiriyor. Menemeni soğanlı tercih edenlerin oranı köylerde yüzde 70, kasabalarda yüzde 67 ve metropollerde yüzde 57.

Kısa Dalga - Araştırmacı Bekir Ağırdır, 2008’de Türkiye'deki yetişkin nüfusunun yüzde 34’ünün kırlarda yaşarken bugün bu oranın yüzde 7'ye düştüğünü belirtti. Yetişkin nüfusun yüzde 42’sinin göç ettiğini vurgulayan Ağırdır, apartmanlarda yaşayanların oranının 2008’de yüzde 33'ken yüzde 59'a yükseldiğini vurguladı. Site, villa gibi lüks mekanlarda yaşayanların oranın da yüzde 3'ten yüzde 9'a çıktı.

T24'teki yazısında "Apartmanlara geçmek kireç badanalı mutfağın seramik mutfağa dönüşmesi, yer sofrasının masaya kalkması demek" diyen Ağırdır, yer sofrasında yemek yiyenlerin oranının da yüzde 30’a gerilediğini vurguladı. Ağırdır, özetle şunları yazdı:

"Mutfakta sahip olunanlar bile değişti artık, hanelerin yüzde 82’sinde bulaşık makinesi var. Közde kahve pişirmenin yerini makine kahvesi aldı.

Soba ile ısınan evler yüzde 29’a indi. Evlerdeki fert sayıları düşüyor. Evlerde 3 kuşak bir arada yaşayanlar hızla azalıyor; hanelerin yüzde 80’inde çekirdek aile yaşıyor, hane kişi sayısı 3.2 kişiye düştü.

Evlenme yaşı geriliyor, ortalama evlilik yaşı 27 artık; yalnız yaşayanlar artarak yüzde 10’a yaklaşmış durumda.

Yetişkin nüfusun yüzde 47’si için evinin dışında yemek yemek sıradanlaşıyor, yüzde 62 ‘si ise fastfood yiyeceklerle ilişki kuruyor.

İki yıl önce KONDA’da yaptığımız bir araştırma bulgusunu not edeyim. Menemen tercihi soğanlı olanlar köylerde yüzde 70 iken kasabalarda ilçelerde yüzde 67’ye, şehirlerde yüzde 62’ye, metropollerde yüzde 57’ye geriliyor. Ya da pide mi pizza mı tercihlerine bakıldığında ülkenin yüzde 76’sı pide, yüzde 24’ü pizza diyor ama, pizza diyenler kırlarda doğup büyüyenlerde yüzde 9 iken metropollerde doğup büyüyen kuşaklarda yüzde 39 oranına yükseliyor.

Elbette yeme içme tercihlerini belirleyen ilk unsur ekonomik, hane veya fert geliri ve gıda fiyatları. İnsanların yüzde 86’sı için fiyat ilk belirleyici unsur. O nedenle pazar yerleri ve ucuz market zincirleri toplumun üçte ikisinin tercih ettiği gıda alışverişi yerleri.

Ülkenin gelir dağılımı adaletsizliği ve kalıcılaşan yoksulluğu dikkate alınca artık meyveye bile erişimde azalma olduğunu, pilav ve makarnaya yüklenmenin arttığını gözlemek mümkün.

Yeme içme alışkanlıklarındaki değişim toplumun değişimine ipuçları verdiği kadar memleket için de dünya için de yapılması gerekenler hakkında da ipuçları veriyor. " (Haber Merkezi)

Yaşam Haberleri