Hakemli bilimsel dergi PalaeoAnthropology'de yayımlanan yeni makaleye göre, Homo sapiens'le çiftleşmek, kendi aralarında üreyen Neandertallerin sayısını azaltmış ve nihayetinde nesillerinin tükenmesine yol açmış olabilir.
Independent Türkçe'deki çeviri habere göre 250 bin yıl önce ortaya çıkan ve 40 bin yıl önce yok olan bu eski insan türünün, Homo sapiens'le hem çiftleştiği hem de savaştığı biliniyor.
Öyle ki Afrika dışında yaşayan tüm insanların genomunun yaklaşık yüzde 2'si Neandertallerden geliyor. Bilim insanları şimdiye dek, Neandertallerin, bugünkü tek insan türü olan Homo sapiens'le savaştığı için yok olduğuna inanıyordu. Yeni makale tam tersini öne sürüyor.
Birleşik Krallık'taki Doğa Tarihi Müzesi'nde (Natural History Museum) İnsan Evrimi Araştırma Lideri ve yeni makalenin yazarlarından Profesör Chris Stringer, şu ifadeleri kullandı: "Neandertaller düzenli olarak Homo sapiens'le ürediyse nüfusları aşınmış ve bu da sonunda neslinin tükenmesine yol açmış olabilir. Biz böyle düşünüyoruz."
Bilim insanlarına göre, Neandertal ve Homo sapiens yaklaşık 600 bin yıl önce birbirlerinden ayrıldı ve dünyanın çok farklı bölgelerinde evrimleşti.
Neandertal fosilleri Avrupa ve Asya ve hatta Sibirya'nın güneyinde ortaya çıkıyor. Bu da Neandertallerin 400 bin yıl boyunca soğuk iklimlere adapte olmaya çalıştığı anlamına geliyor.
Homo sapiens'in ise Afrika'da evrimleştiği belirtiliyor. Fosil kayıtlarına göre, Homo sapiens yaklaşık 250 bin yıl önce Afrika'dan çıkmaya ve dünyanın farklı bölgelerine akın etmeye başladı.