Taş Devri Avrupalıları, hayvanların üreme alışkanlıklarını mağara duvarlarına kaydederek, bilinen en eski yazı dilini icat etmiş olabilir. Britanya'daki Durham Üniversitesi ve University College of London'dan bilim insanları, 20 bin yıl öncesinden kalma eski eserler ve mağara duvarları üzerindeki gizemli sembolleri inceledi. Bu semboller çizgilerden, noktalardan ve Y şeklindeki işaretlerden oluşuyordu.
Independent Türkçe'nin Cambridge Archaeology Journal'dan aktardığına göre araştırmada bu sembollerin yerel hayvan türlerinin çiftleşme ve doğum gibi mevsimsel davranışlarıyla ilgili olabileceği ifade edildi. Araştırmacılar, buradan hareketle sembollerin bir "proto-yazı sistemi" olduğu sonucuna vardı. Bulgular doğrulanırsa bilinen en eski yazı sistemini en az 10 bin yıl daha geriye götürecek.
Araştırmacılar işaretlerin hem şekline hem de sayısına odaklandı.
Yüzlerce mağaradaki işaret dizilerinde yer alan sembollerin sayısının 13'ü geçmediği tespit edildi. Ay, dünyanın çevresini yaklaşık 28 günde dönüyor. Bu da bir yılda 13 kez döndüğü anlamına geliyor. Bu da sembollerin Ay'ın hareketlerini baz alan, 13 aylık takvimlerle tutarlı olması demek.
Araştırmacılar, hayvanlarla ilişkili 800'den fazla işaret dizisini istatistiksel açıdan da analiz etti.
Bu analizler, sembollerin o dönemde yaşamış belirli av hayvanlarının çiftleşme dönemlerine işaret ettiği sonucuna götürdü.
Durham Üniversitesi'nden Prof. Dr. Paul Pettitt, "Bulgularımız, Buzul Çağı avcı-toplayıcılarının sistematik bir takvim kullandığını ve bu takvimdeki önemli ekolojik olaylarla ilgili bilgileri kaydetmek için işaretlere başvurduğunu gösteriyor" diye konuştu.