Kısa Dalga - İstanbul’da bunaltan sıcaklarla birlikte su kullanımı tavan yaptı.
Yağışların azalmasının da etkisiyle megakentin barajlarındaki doluluk oranı düşmeye başladı.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan ölçümlerde bugün itibariyle ortalama baraj doluluk oranları yüzde 61,42 olarak kaydedildi.
61,42’lik doluluk oranı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 39,56’lık doluluk oranına göre yaklaşık yüzde 22 daha yüksek olsa da 2015-2022 arasındaki 8 yılın aynı dönemlerindeki doluluk oranlarına göre ise yaklaşık yüzde 10 daha düşük seviyede ölçüldü.
Son 10 yıl içerisindeki aynı dönemlerde en yüksek doluluk oranına 2015 yılında yüzde 80,71 ile ulaşılırken en düşük doluluk oranının kaydedildiği yıl ise yüzde 20,24 ile 2014 yılı olmuştu.
Özellikle son günlerde artan hava sıcaklıkları sebebiyle barajların doluluk oranında hızlı düşüş yaşanıyor.
9 Temmuz’da kaydedilen ortalama doluluk oranı yüzde 66.63 olurken 14 günün ardından bugünkü doluluk seviye olan yüzde 61,42’ye düşüldü.
Ortalama yüzde 5’lik hızlı düşüşün sebebi son günlerde artan hava sıcaklarına bağlı su tüketiminin artması olarak gösterildi.
Barajların yağış takviyesi almaması durumunda doluluk oranındaki düşüşün daha da hızlanacağı öngörülüyor.
Son 12 aylık dönemde barajların doluluk oranı değerlendirmesinde ise en düşük doluluk seviyesinin 2023 yılı ekim ayında yüzde 18,59 olarak ölçüldüğü görüldü.
Yıl içerisindeki en yüksek doluluk seviyesi ise ortalama yüzde 82,62 ile nisan ayında kaydedildi.
Son 12 ayın ortalama doluluk oranı ise yaklaşık yüzde 50 seviyesinde oldu.
Bu oranın da kasım ayı sonuna kadar düşüş göstereceği ve ardından döngüsel olarak tekrar artacağı değerlendiriliyor.
Kuraklık tehlikesi büyüyor
Marmara Bölgesi'nde kuraklık tehlikesi artıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgedeki haziran yağışları uzun yıllar ortalaması ve geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 92 oranında azaldı. Bu durum, su kaynakları ve tarım için ciddi bir risk oluşturuyor.
Kuraklık tehlikesi, su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve tarımsal üretim açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, su tasarrufu ve sürdürülebilir su yönetimi konularında acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. (Haber Merkezi)