Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a geçen göçmenler konusunda çalışmalar yapan Berlin merkezli Mare Liberum isimli insan hakları ve yardım kuruluşu kendini feshettiğini duyurdu. Örgüt, 1 Mayıs tarihi itibarıyla çalışmalarına son verdiğini bildirerek, buna gerekçe olarak "Yunan adası Midilli'deki yerel güvenlik güçlerinin artan baskılarını" ve "sınır makamlarının sığınmacılara yönelik tavrını gözetlemeyi imkansız hale getiren sağ muhafazakar Yunanistan hükümetinin koyduğu yasaları" gösterdi.
Mare Liberum'un kendini feshetmesinden önce yönetim kurulu üyesi olan Hanno Bruchmann, ne Almanya'nın ne de Avrupa Birliği'ne (AB) üye herhangi başka bir ülkenin, "AB sınırlarındaki sığınmacılara, insan haklarına uygun muamele konusunda, ciddi anlamda bir irade göstermediğini" dile getirdi. Bruchmann ayrıca, sığınmacıların yasalara aykırı olarak geri gönderilmesinin, şiddetin, insan onuruna aykırı kampların ve göçmenlerin kriminalize edilmesinin bölgede günlük bir rutine dönüştüğünü belirtti. Diğer insani yardım kuruluşlarına destek veren kişilerin de "giderek artan oranda takibata maruz kaldığını" ifade eden Bruchmann, Mare Liberum'un hukuki olarak direnç gösterdiğini ancak mevcut koşullar altında faaliyetlerini sürdüremeyeceğini vurguladı.
Mare Liberum'un internet sayfasında da, Yunanistan'daki çalışmalar için gerekli olan izinlerin ancak büyük bürokratik engeller aşılarak alınabildiği ve ilgili yasalarda yapılan değişiklikle, "(Yunan) Sahil Güvenliğin direktiflerine hemen uyulmaması halinde, ekip üyelerinin yüksek para ve hapis cezaları tehdidi altında olduğu" belirtildi. Örgütün böyle bir riskin altına giremeyeceği ve söz konusu yasaya karşı verilen mücadelenin de sonuçsuz kaldığı bildiride yer aldı.
2018 yılında faaliyetlerine başlayan Mare Liberum, Ege Denizi'ni geçmeye çalışan ve geçen sığınmacıların durumunu yerinde gözetlemek için örgütün adını taşıyan bir gemi ile, aynı zamanda AB sınırı da olan Türkiye-Yunanistan deniz sınırında çalışmalar yapıyordu.
AFP / ET,JD