Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine geçen gün zam yapıldı. 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçiş ücretine yüzde 60 zam yapılarak 15 TL'den 24 TL'ye çıkarıldı.
Köprülere yapılan zammın ardından Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine de zam geldi. Avrasya Tüneli tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 80 TL'den 112 TL'ye, minibüsler için 120 TL'den 168 TL'ye ve motosikletler için 31,20 TL'den 41,7 TL'ye yükseldi.
Bütçedeki parayı yutuyor: 2023’de ek 1 milyar TL aktarıldı
2023 yılında seçimlerin olması nedeniyle Avrasya Tüneli’nin geçiş ücretlerine zam yapılmamıştı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, geçen hafta yaptığı açıklamada, 2023 yılında köprü ve tünel geçişi için Erdoğan’ın talimatı ile geçiş ücretlerinde zam gerçekleşmediğini ancak işletmeci firmanın sözleşme gereği zammı uyguladığını bunun da Avrasya Tüneli için bütçeden ek olarak 1 milyar TL kaynak aktarılmasına neden olduğunu söyledi.
2042 yılına kadar yapımcı firma tarafından işletilecek olan Avrasya Tüneli’nin maliyetinin 1 milyar 245 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Polat, sadece 8 yılda Hazine’den işletmeciye 1 milyar dolar ödemenin gerçekleştiğini belirterek önümüzdeki 18 yıl içinde firmanın karını katlayacağını söyledi.
Sadece 3 yılda dolar kurundaki artışın Avrasya Tüneli için Hazine’den 600 milyon doların çıkmasına sebep olduğunu belirten Polat, iktidarın araç geçiş garantilerini yakaladık sözlerinin içi boş olduğunu geçen araç sayısının kur nedeni ile anlamını yitirdiğini söyledi.
5 ayda yüzde 181 zam
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine yüzde 60'a varan oranlarda zam yapıldı. 2024 yılının ilk beş ayında yapılan zam oranı yüzde 181,6'u buldu.
KGM'nin açıklamasına göre, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçiş ücretine yüzde 60 zam yapılarak 15 TL'den 24 TL'ye çıkarıldı. Osmangazi Köprüsü geçişi otomobiller için 290 TL'den 399 TL'ye, Çanakkale Köprüsü 295 TL'den 419 TL'ye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 35 TL'den 49 TL'ye yükseltildi.
Ankara-Niğde Otoyolu otomobil geçiş ücreti 210 TL'den 295 TL'ye, Malkara-Çanakkale Otoyolu geçiş ücreti 410 TL'den 579 TL'ye yükseldi. İstanbul-Ankara Otoyolu geçiş ücreti 134 TL, İstanbul-İzmir Otoyolu 984 TL olarak belirlendi.
'Siz hiç bu oranda bir enflasyon verisi gördünüz mü?
Köprü ve otoyol zamlarını sosyal medya hesabından değerlendiren CHP Genel Başkanı Yalçın Karatepe, "Yılbaşında yapılan yüzde 76 zamdan sonra bugün yapılan yüzde 60'lık zam ile birlikte 2024 yılının ilk beş ayında yapılan toplam zam yüzde 181,6 oldu. Siz hiç bu oranda bir enflasyon verisi gördünüz mü? İktidar kendi belirlediği fiyatlara zam yaparak enflasyonu artırıyor sonra bu yüksek enflasyona bakarak 'ücret artışları enflasyona yol açıyor, ücretlerin baskılanması lazım' diyor" ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, zammın enflasyona etkisinin yaklaşık 0,05 puan olacağını öngördüklerini belirtmişti.
Bakana göre zam gerekliydi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yönelik yapılan yılın ikinci zammını, "Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı" diyerek savunmuştu. (Kısa Dalga)