Çin, Hindistan ve Vietnam gibi rakip ülkelerle rekabette zorlanan yerli üreticiler, dış pazarda güç kaybederken, ithalatçı ise bu durumu avantaja çevirdi.
Kasım ayında iki alanda dış ticaret ilk kez 100’er milyon dolara yakın bir rakamla neredeyse eşitlendi.
Ekonomi'den Yener Karadeniz'e konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, kurun baskılanmasının yanı sıra TL maliyet olan işçilik ve enerji fiyatlarının artmasının sektörü rekabetçilikte negatif etkilediğini anlattı.
İçten, “Artan maliyetler nedeni ile geçen yıl 10 dolara sattığımız ayakkabıyı 13 dolara satmak zorunda kalıyoruz. Bu da yabancıların kabul etmediği bir fiyat. Bu nedenle rakip ülkelere yöneliyor alıcılar. Önümüzdeki dönem siparişlerinde azalma var. Aldığımız duyumlara göre yerli markalar bile deri ayakkabıda rakip ülkelere yöneliyor” dedi.
'Türkiye güç kaybetmeye başladı'
Türkiye Ayakkabı Sanayi Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Hüseyin Çetin de resesyon, kur baskısı ve asgari ücret zammı ile birlikte Türkiye’nin güç kaybetmeye başladığını söyledi.
Çetin şunları kaydetti: “Bunun ihracata yansımalarını ihracat hızında yavaşlama olarak göreceğiz. AB’de artık fiyat tutturamıyoruz. Siparişler Çin, Vietnam ve Endonezya gibi ülkelere kayıyor. AB genelde fiyat odaklı çalışıyor. Bu fiyat nedeniyle de Türk firmalar fiyat tutturamıyor.”
Kur nedeniyle ithalatın ise cazip hale geldiğini belirten Çetin, “Çin’in açılması ve navlunun gerilemesiyle ithalatın önü açıldı. Bu şekilde devam ederse ithalattaki artış da devam edecektir” dedi.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, “Deri ve deri mumulleri sektörü olarak da uzun yıllardır net ihracatçı bir sektör olmamıza rağmen kasım ayında maalesef dış ticaret açığı verdiğimizi görüyoruz" diye konuştu. (Kısa Dalga)