AYM’den “etekli terörist” kararı: Polis ve medya hayatlarını kararttı

AYM, polisin geleneksel bir kutlamada etek giyen çocukların fotoğraflarını servis etmesini ve "etekli teröristler" diye haber yapılmasına ihlal kararı verdi.

EKİN KARACA

Anayasa Mahkemesi (AYM) geleneksel "Ras-el seni" kutlamaları sırasında adet gereği kadın kıyafeti giyen bazı erkeklerin fotoğraflarının polislerce medyaya servis edilmesi ve medyada "Etekli teröristler yakalandı" şeklinde verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi.

AYM kararında yaşanan olaylar özetle şöyle aktarıldı:

* Batman'da ikamet etmekte olan başvurucu, henüz 17 yaşında olduğu 2016 yılı Ocak ayında geleneksel yılbaşı eğlencesine katılmıştır. Ras-el seni olarak da bilinen kutlamalar kapsamında miladi takvime göre her sene yılbaşından 13 gün sonra geleneksel bir yılbaşı eğlencesi yapılmakta ve âdet gereği bazı erkekler kadın kıyafeti giymektedir. Başvurucu da bu geleneğe uygun olarak kadın kıyafetleri giymiştir. Söz konusu etkinlikte polisler başvurucunun GBT (genel bilgi toplama) kontrolünü yapmış ve ardından fotoğrafını çekmiştir. Başvurucu hakkında herhangi bir adli işlem yapıldığına dair bir bilgi mevcut değildir.

* Ertesi gün 14/1/2016 tarihinde ise başvurucunun polislerce çekilen fotoğrafı kullanılarak "Hainler yine eteklendi. Korkaklara bu yakışır.", "Etekli teröristler kıskıvrak yakalandı.", "Teröristler etek giyip kaçarken yakalandı.", "İşbirlikçi gözaltında", "YDG-H üyesi dört terörist yakalandı. Teröristlerin üzerinden çıkan etek, başörtüsü ve elmalar dikkat çekti." şeklinde başlıklar eşliğinde gazetelerde çeşitli haberler yapılmıştır.

* "Hainler böyle yakalandı!" başlıklı haberin altındaki ifadeler şöyledir:

"Şırnak'ın Silopi ilçesinde yapılan operasyonda 4 etekli terörist yakalandı.

Asker, polis ve köy korucularının ortaklaşa yürüttüğü operasyonlar, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Şırnak'ın Silopi ilçesinde devam ediyor.

4 etekli terörist yakalandı.

Dün akşam yapılan operasyonda YDG-H üyesi 4 terörist yakalandı. Teröristlerin üzerinden çıkan etek, başörtüsü ve elmalar dikkat çekti."

"Psikolojime ve sosyal hayatıma ağır zarar verdi"

Söz konusu haberler sebebiyle başvurucu, başvurucunun Asliye Hukuk Mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açtığını vurgulayan AYM, başvurucunun hiçbir suça karışmadığı hâlde 17 yaşındayken, terörist olduğu iddiasıyla fotoğrafı buzlanmaksızın paylaşılarak hakkında yalan haberler yapılmasının psikolojisine ve sosyal hayatına ağır zarar verdiğini belirttiğine dikkat çekti.

Yerel mahkeme sadece 5 bin TL tazminata hükmetti

AYM, yerel mahkemenin olayla ilgili açılan davada sadece 5 bin TL manevi tazminata hükmettiğini ve başvurucunun takdir edilen manevi tazminat miktarının uğradığı manevi zarar karşısında yeterli olmadığı iddiasıyla yaptığı istinaf başvurusundan da sonuç alamadığını kaydetti.

Karar: 150 bin TL tazminat

AYM kararında başvurucunun Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan şeref ve itibarın korunması hakkının ihlal edildiği belirtilerek, başvurucuya net 150.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (Haber Merkezi)

Özel Haber Haberleri