Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgileri Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, yakın zamanda Meclis gündemine geleceği açıklanan EYT düzenlemesinin emeklileri yoksullaştıracağını belirtti.
Çelik, Birgün’de yayımlanan yazısında, EYT düzenlemesi yapılırken adil, dayanışmacı ve eşitlikçi bir yaklaşımla hareket edilmezse yeni sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti.
“İşverenin ücret borcu için devletten destek istemesi çok tuhaf”
EYT gündeme gelir gelmez işverenlerin kıdem tazminatı yükünden dem vurmaya başladığını kaydeden Çelik, kıdem tazminatının bir yük değil, işçinin ücret gibi temel bir alacağı, işverenin de borcu olduğunu vurguladı. Çelik, “İşverenin ücret borcu için devletten (kamu kaynaklarından) destek istemesi çok tuhaf. Maliye Bakanlığı müjdeyi vermekte gecikmedi. İşverenlere EYT’lilerin kıdem tazminatlarını ödeyebilmeleri için Kredi Garanti Fonundan uygun kredi sağlayacakmış. Siz bunu kamu kaynaklarından uygun kredi diye okuyun! Peki neden ve ne hakla?”
“Ucuz emekli iş gücü ortaya çıkacak”
Emekli aylıklarının bir alt sınırla korunmaması durumunda emekli aylıklarında asgari ücretin yarısı, hatta üçte birine kadar gerileme olabileceğini belirten Çelik, ayrıca emekli aylıklarının gerçek değerini koruyabilmesi için hem hesaplanırken hem artırılırken büyüme oranının dikkate alınması gerektiğini yazdı.
Çelik, şunları belirtti:
“EYT’lilere 1999 öncesi sisteme göre aylık bağlanırsa emekli aylıkları oldukça düşük olacak. İşverenler de bunun ardından emekli olan EYT’lileri nasılsa emekli aylığı alıyor diye daha düşük ücretle çalıştırmaya devam edecekler. Düşük aylık alan emekliler de buna razı olacak. Böylece EYT’lilere ödenen düşük emekli aylığı işverenlere dolaylı bir ücret desteğine dönüşecek. İşverenlere en büyük destek EYT’lileri düşük aylıkla emekli etmek ve böylece tekrar çalışmaya mahkûm etmektir. EYT’lilerin aylıkları mevcut aylık bağlama oranına göre bağlanırsa bunun anlamı emekli yoksulluğu ve ucuz emekli işgücü olacak. EYT’lilerin emekli aylıkları eski aylık bağlama oranına (ABO) göre (1999 öncesi sistem) bağlanmalıdır. Maliye Bakanlığı işverenlere kaynak sağlamak yerine SGK’ye bunun için destek vermelidir!”
Ayrıca EYT söz konusu olduğunda 8.9.1999 tarihinin milat olarak ele alındığını, bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların durumunun dikkatten kaçtığını belirten Çelik, “Oysa bir gün, bir hafta veya bir yıl farkla işe girenler arasında 20 yıla yakın emeklilik farkı oluşmaktadır. 8.9.1999 sonrası işe girenler için de yeni bir kademeli emeklilik yaş takvimi oluşturulmalıdır” dedi.