Resmi kurum ve kuruluşların icradan satışa çıkardığı araçları ucuza sattıklarını söyleyerek dolandırıcılık yapan ve güven kazanmak için mağdurlarla yaptıkları görüşmelere sosyal medya fenomenleri Bahar Candan ve Nihal Candan'ı da çağırdığı iddia edilen suç örgütü üyelerinin yargılandığı davada mütalaa açıklandı.
66 kişinin dolandırılmasına ilişkin Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar ile müştekilerin bir kısmı katıldı.
DHA'nın haberine göre, cumhuriyet savcısı, duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, sanıkların paravan olarak oluşturulan şirketler üzerinden faaliyet gösterdikleri, İstanbul genelinde dolandırıcılık yaparak menfaat sağladıkları belirtildi.
Sanıkların ilk aşamada müştekilere tanıdıkları vasıtasıyla ulaşarak güven kazandıkları, ardından Vergi Dairesi gibi resmi kurum ve kuruluşlardan birim amiri Veysel olarak tanıttıkları kişi vasıtasıyla ihale yoluyla aldıkları araçları piyasa fiyatının altında bir bedelle sattıklarını belirterek müştekileri ikna ettiklerine yer verildi.
Sanıkların paranın paravan firmanın hesabına gönderilmesini sağladıktan sonra çeşitli bahanelerle vadettikleri araçları teslim etmedikleri ve aldıkları paralarla kayıplara karıştıkları kaydedildi.
"Hakkını aramaya çalışan mağdurlar tehdit edildi"
Örgüt lideri olduğu ileri sürülen Eren Koç'un Vergi Dairesi, Gümrük İdaresi, Gelir İdaresi müdürü, şefi, yöneticisi Veysel ya da Aydın Bey olarak tanıtıldığı da mütalaada yer aldı.
Dolandırıldıklarını anlayan ve hakkını aramaya çalışan mağdurların Onur Apaydın tarafından tehdit edildiği de aktarılan mütalaada, Eren Koç'un "suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve 66 kez "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 400 yıldan bin 328 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Sanık Onur Apaydın'ın ise "suç örgütüne üye olmak" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenirken dolandırıcılık suçundan delil bulunmadığından beraatına karar verilmesi istendi.
Diğer sanıklar hakkında da değişen oranlarda hapis cezaları talep edildi.
Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İddianameden
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, 54 kişi müşteki, 32 kişi ise sanık olarak yer aldı.
Suç örgütü yöneticilerinin Eren Koç ve Onur Apaydın olduğu, bu şahısların örgüt içerisinde görev dağılımı ve iş bölümü yaptıkları, hedef olarak seçilecek mağdurları belirledikleri aktarıldı.
30 kişinin ise örgüte üye ya da yardım ettiği iddianamede kaydedildi.
Candan kardeşler de gözaltında
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devam ettirdiği soruşturma kapsamında dün Bahar Candan, Nihal Candan ve Hacı İsrafil Sağlam gözaltına alınmıştı.
Onur Apaydın'ın tuzağına düşürmek istediği müştekileri lüks restoranlarda ağırladığı, güven sağlamak için de yanına arkadaşları olan Bahar Candan ile Nihal Candan'ı aldığı belirtilmişti.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Yazılı ve görsel medya organlarında 'Fenomen Bahar ve Nihal Candan sazan sarmalı vurgunu ile suçlanıyor` içerikli haberler nedeniyle basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından Örgüt Faaliyeti Kapsamında Nitelikli Dolandırıcılık ve Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama suçlarından yürütülen soruşturmada; 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 79 mağdurun dolandırıldığı tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında; şüpheliler A.B.C., G.Ç. ve H.İ.S. 14/11/2023 tarihinde Suç Örgütüne Üye Olma ve Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama suçlarından gözaltına alınmıştır.
Soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılması ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla tüm işlemler etkin biçimde yapılmaktadır." (Kısa Dalga)