Milli Eğitim Bakanı Selçuk, okulların her kademede ne zaman açılacağına ilişkin soruya, " Verilere göre kontrollü gidiyoruz. Vaka sayısı kriterlerine bakarak karar vereceğiz" karşılığını verdi.
NTV’de Seda Öğretir’in sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk, telafi eğitimi için ulusal destekleme programı başlatılacağını belirterek öğretmen atamalarıyla ilgili olarak da, "KPSS'de dikkate alarak, mağdur olunmaması için imkanları zorlayarak bir çalışma yapmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle:
(Öğretmenlerin aşılanması) Açılacak okulların öğretmenleri aşılamada öncelikli olacak. Öğretmenlerin aşama aşama tamamının aşılanması hedefleniyor.
(Yüz yüze eğitimde alınan önlemler) Bütün okulların risk incelemesi yapıldı. Bütün okullarda dezenfekten ve temizlik malzemeleri depolandı. Okulların yüzde 98'i temiz sertifikası aldı.
Okullardaki tedbirler okula özgü düzenleniyor. Yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve Covid-19 kurulumuz her okuldaki önlemleri belirliyorlar.
İllerin durumuna göre yetkililer karar verebilecek. Bazı iller var ki birkaç kişi dışında vaka yok. "Biz niye açılmıyoruz" diye soruyorlar.. İldeki yetkililer kapatma veya tamamen açma konusunda karar alabilecek.
(Okullar ne zaman açılacak) Her ülke kendi koşullarına göre karar vermelidir. Verilere göre kontrollü gidiyoruz. Vaka sayası kriterlerine bakarak karar vereceğiz.
Bütün derslerimiz için üç TV kanalımız var. Dersler için 10 bin video çekildi. Öğrencilerin tüm faaliyetlerini takip ediyoruz. EBA'ya erişemeyen öğrencileri de sürekli takip ediyoruz. EBA'ya ulaşamayanlara bilgisayar sağlamak görevimiz.
(Müfredat değişecek mi?) Bir dersi yüz yüze anlatırsanız 40 dakikada zor bitirirsiniz, TV karşısında 10 dakikada bitirebilirsiniz. Uzaktan eğitim için öğretmenlerimiz sürece hazırlandı. Özel eğitimler aldırdık. Hazırladığımız derslerde de, sınavlarda da bunlara dikkat edeceğiz. Yüz yüze eğitimi en çok çocuklar istiyor. Veliler için destek materyallar hazırladık. Telafi için ulusal destekleme programı başlatılacak. İki ana aktör var, bunlardan bir kısmı bizim genel olarak öğrenme eksikliği yaşayabilen çocuklarımızın çoğunluğu ama birde hassas gruplar var, engelli gruplar var. Onlar için ayrı genel için ayrı bir sistematik gördük. 1 Mart'ta başlayacak, dönem sona erince de sona ermeyecek. Destekleme dediğimiz çalışma şekerin suya sızması gibi yavaş yavaş ve uzun olması lazım. Biz bunu gelecek sene için de devam ettirmeyi planlıyoruz.
(Yaz tatili) Hiçbir öğretmenimizin riskini bile bile kronik hastalığını bile bile okula çağırmadık. Kronik hastalığı olan öğretmenler izinli sayılıyor.
Yaz tatilinden belli bir kısmı almak simülasyonda var. Tüm Türkiye için mi, belli gruplar için mi, bunun için de çalışma var. Ne olursa olsun tatil, tatildir. Bu bizim seçenekerimiz dışında değil. Tatilin bir rahatlatıcı etkisi vardır. Biz çocuklarımızın çok fazla tatillerini alalım peşinde değiliz. Eğitim uzun bir yol koşusu.
(Öğretmen atamalarında takvim) Ekipler çalışıyor, finansal bir durum olduğu için ve Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bir kabine görüşü çerçevesinde hangi bakanlığa kaç kadro ayrılacak, bütçe imkanları çerçevesinde bir karar sürecine bağlı. KPSS'de dikkate alarak, mağdur olunmaması için imkanları zorlayarak bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Gerçekten şu anda belli değil. Uzamaması için elimizden geleni yapıyoruz.