Bakanlıktan internet sitelerine müdahale

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, internet ortamında, çocukların gelişimini olumsuz etkilediği belirlenen 1555 içeriğe müdahale ettiğini duyurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Medya Çalışma Grubu'nun internet ortamında çocuklara zararlı olabilecek unsurlar bulunduğu belirlenen 1555 içeriğe müdahale ettiğini duyurdu. Müdahale gerekçelerinin başında; cinsellik, ahlak, ensest ilişki, intiharı özendirme geliyor.

Halk TV’de yer alan habere göre; Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Sosyal Medya Çalışma Grubu internet ortamında ve sosyal medyada yazılı, veya görsel olarak çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek, ihmal, istismar ve suç unsurları bulunan içeriklerin engellenmesi veya kaldırılması için ilgili kurumlarla iş birliğiyle çalışma yürütüyor. Bakanlıkta 2017'den bu yana 7/24 esasıyla içerik takibi yapan Sosyal Medya Çalışma Grubu, bugüne kadar toplam 1555 içeriğin kaldırılması veya engellenmesi için müdahalede bulundu. Sosyal Medya Çalışma Grubu adli mercilerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile iş birliği yapıyor.

GEREKÇELER: CİNSELLİK, AHLAK, ENSEST İLİŞKİ, İNTİHARA ÖZENDİRME

Bu çerçevede; 'Gerçek Hikayeler', 'Hayatın Penceresi', 'İşte Benim Hikayem' ve 'Hikayem Bitmedi' isimli YouTube kanallarında 'aile ve toplum yapısını bozan, genel ahlak kurallarına aykırı ve çocuk cinsel istismarını içeren ifadelerin yer aldığı' içerikler tespit edildi. Bu içeriklerin çocuklar tarafından izlenmesinin psikososyal gelişimlerini olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle 5651 sayılı yasa uyarınca erişimin engellenmesi için BTK'dan talepte bulunuldu ve gerekli işlem uygulandı.

Ayrıca, 'Kızıyla Evlenmek İsteyen Kral Masalı' videosu ensest içerikli ve genel ahlaka aykırı ifadelerin yer alması nedeniyle engellendi. 'Mariam Oyunu' da oyuncuların kişisel bilgilerinin elde edilmesi, çocuklara psikolojik baskı uygulanarak umutsuzluk ve çaresizlik içinde bırakması ve intiharı düşünmelerine yol açması gibi nedenlerle kaldırıldı.

Yaşam Haberleri