Basın Özgürlüğü Günü'nde 27 uluslararası kuruluştan mesaj: 'Türkiye, Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçmeli'

27 uluslararası basın kuruluşu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne yayımladıkları mesajda Kürt gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamalara karşı Türkiye yetkililerine çağrı yaptı. Çağrıda, "Kürt gazetecilere yönelik sistematik taciz ve gözdağına son verme çağrımızı yeniliyoruz" denildi.

Aralarında Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) ile Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği’nin (WAN-IFRA) de bulunduğu 27 uluslararası basın kuruluşu, ortak bildiri yayımladı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre bildiride gazetecilere yönelik İstanbul merkezli operasyonlarda gözaltına alınan Mehmet Aslan, Erdoğan Alayumat ve Esra Solin Dal'ın tutuklanmasına tepki gösterildi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne dikkat çekilen bildiride, Özgür Basın çalışanlarına dönük tutuklama ve baskılara yer verildi. Bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR) veri tabanı 2022'den bu yana 118 Kürt gazeteci, medya çalışanı veya kuruluşunu hedef alan 43 vaka kaydetti. Bunlar genellikle tutuklama ve hapis cezalarıyla sonuçlanan yasal taciz vakalarıydı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü olan 3 Mayıs'ta, Türkiye yetkililerine Kürt gazetecilere yönelik sistematik taciz ve gözdağına son verme çağrımızı yeniliyor; Basın Kanunu ve T.C. Anayasası uyarınca tüm gazetecilerin güvenliğini sağlamalarını talep ediyoruz.

"Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçmelidir"

Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi uyarınca korunması gereken ifade ve medya özgürlüğü haklarının sürekli ihlaline son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye, Basın Kanunu, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) doğan yükümlülüklerini yerine getirmeli ve Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçmelidir. Tüm gazeteciler, demokratik bir toplumun vazgeçilmez bir unsuru olan gazetecilik mesleğini baskılardan uzak bir şekilde özgürce yerine getirebilmelidir."

Bildiride imzası olan kuruluşlar

Bildiriye imza atan basın kuruluşlarının isimleri şöyle:

“Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Galler PEN, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), İngiliz PEN, İrlanda PEN, Katalan PEN, Kürt PEN, OBC Transeuropa, PEN Amerika, PEN Armãn, PEN Hırvatistan, PEN Hollanda, PEN İsveç, PEN Kanada, PEN Melbourne, PEN Norveç, PEN San Miguel, PEN Sydney, PEN Vietnam, PEN Québec, Sansür Endeksi (Index on Censorship), Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Uluslararası PEN." (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri