Belediye havuzunda tesettür mayo yasağı Fransa'yı karıştırdı

Fransa'da Yeşiller Partili belediyenin yönettiği Grenoble kentinde belediye havuzlarında tesettür mayoya izin verilmesi hükümet tarafından mahkemeye taşındı. Danıştay, "dini talepleri yerine getirmek için kurallarda seçici şekilde istisna yapılmasının tarafsızlığa zarar verdiği" gerekçesiyle burkiniyi yasakladı.

Fransa'daki İslam tartışması, Danıştay'ın tesettür mayo kararıyla yeniden alevlendi. Fransız Danıştayı, Grenoble kentindeki belediye havuzlarına kadınların tesettür mayoyla (burkini) girmesini yasakladı. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin kararı "Sekülerizm ve her şeyden öte Cumhuriyet için bir zafer" olarak niteledi. İnsan hakları kuruluşları ise ayrımcılık nedeniyle yasağa tepki gösterdi.

ÜSTSÜZ GİRMEYE İZİN VAR

Yeşiller Partili Eric Piolle'un belediye başkanı olduğu Grenoble kentindeki tesettür mayo tartışması bir süredir devam ediyor. Kent belediyesi, mayıs ayında belediye havuzlarının kurallarını gevşeterek her tür mayoya izin vermişti. Karar kapsamında kadınların havuzlara üstsüz girmesine de izin verilirken, Piolle o dönem yaptığı açıklamada "Kadınların ve erkeklerin istedikleri gibi giyinebilmelerini istiyoruz" demişti.

HUKUK SÜRECİNİ FRANSIZ HÜKÜMETİ BAŞLATTI

Ancak kentteki burkini izni muhafazakâr ve aşırı sağcı siyasetçilerin tepkisini çekmiş, Fransa'nın kamusal hayattaki sekülerizm ilkesinin ihlal edildiği savunulmuştu. Fransız hükümetinin alt bir idari mahkemeye sunduğu itiraz kabul edilmiş, tesettür mayo yeniden yasaklanmıştı. Grenoble belediyesi ise bu kararı bu kez Danıştay'a taşımıştı.

'DİNİ İSTİSNA, TARAFSIZLIĞA ZARAR VERİYOR'

Ancak Danıştay kararı, belediyenin beklediği yönde çıkmadı. Kararda, "dini talepleri yerine getirmek için kurallarda seçici şekilde istisna yapılmasının kamusal hizmetin tarafsızlığına zarar verdiği" belirtildi.

'AMACIMIZ HERKESE EŞİT MUAMELE'

Grenoble Belediye Meclisi kararı eleştirdi. Açıklamada, kendilerine 'sahip olmadıkları niyetlerin atfedildiği' belirtildi; temel amaçlarının "havuzları kullanan her kişiye eşit muamele olduğu" vurgulandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MEMNUN

İçişleri Bakanı Darmanin ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Danıştay kararını "ayrımcılık karşıtı yasalar, sekülerizm ve tüm bunların ötesinde bütün cumhuriyet için bir zafer" olarak niteledi.

Fransa'daki tesettür mayo tartışması 2016 yılından bu yana devam ediyor. Bu tarihte güneydeki bir kent, burkiniyi halka açık plajlarda yasaklamaya çalışmış, Danıştay bu kez temel özgürlüklerin ihlal edildiğine karar vermişti. Fransa'da ülke çapında bir tesettür mayo yasağı yok ama halka açık birçok havuzda bu mayoların giyilmesi yasak.

Fransa, 5 milyon kişi ile Avrupa'daki en büyük Müslüman azınlığa sahip. Ülkede 2010 yılında, yüzü tamamen kapatan İslami giysilerin kamusal alanda giyilmesi yasaklanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri