Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu üyesi Galip Aykaç enflasyon rakamları açıklandığında günah keçisinin hep perakendeciler olduğu algısının değişmesi gerektiğini söyledi.
Bloomberg HT’ye konuşan Aykaç, hal ve market fiyatları arasındaki fahiş fiyat farkının üretim ve üretim maliyetlerinden kaynaklandığını belirtti. Aykaç, “Enflasyonla ilgili her açıklamadan sonra bir günah keçisi aranıyor o da her seferinde perakendeci zincirleri için kullanılıyor. Bu durum ülke olarak yapmamız gereken bazı ödevleri yapmamamızdan kaynaklanıyor. Temel sebep üretimin planlı şekilde yapılamayışı, üretim maliyetlerinin yüksek oluşudur. Antalya’dan gelen sebze meyvenin İstanbul’a geliş fiyatı 2.5 lira bu kabul edilebilir değil. Pandemi ile lojistikle ilgili ciddi bir sorun var” dedi.
“Aşırı rekabet var fiyatlar uygun”
Perakendeciler fiyatlar konusunda bir şey yapamayacağının altını çizen Aykaç, “Perakendecilere gelene kadarki kısımda bizim yapabileceğimiz şey yok. Biz alış fiyatına bakıyoruz üstüne operasyonel masrafları ilave edip bir miktarda kâr koyarak piyasaya sunuyoruz. Burada da aşırı rekabet var bu yüzden fiyatlarda son derece uygun gidiyor” dedi.
“Yanlış algının ortadan kalkması lazım”
Enflasyonla ilgili yanlış bir algının olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini belirten Aykaç, “Yıllık 55 bin ton sebze ve meyve üretimine sahip yüzde 30- 35’i fire olarak ayrılıyor. 35-37 bin ton arasında satılabilir meyve ve sebzenin yüzde 15’ini perakendeciler satıyor geri kalan pazarlara, manav, otel gibi yerlere gidiyor. Yüzde 15’lık kısmı ile ne yaparsanız yapın enflasyonu yukarı çıkaramazsınız. Bu yanlış algının ortadan kalkması lazım” diye ekledi.