Birleşik Metal-İş, İstiklal'deki Fransa Başkonsolosluğu'na yürüdü

Birleşik Metal-İş Sendikası, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Fransız sermayeli Mersen isimli fabrikada çalışan sendika üyelerinin mağduriyete uğradıklarını öne sürerek Fransa Başkonsolosluğu'na yürüdü.

Fransa Başkonsolosluğu önünde bir basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, "Bizler, sendika ve toplu sözleşme hakkına kavuşmak için Mersen işçileriyle birlikte sürdürdüğümüz mücadeleyi o fabrikada toplu iş sözleşmesi imzalanıp işbaşı yapıncaya kadar ilk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz; ama işveren şunu yapmak istiyor, bunu herkesin bilmesini istiyoruz. İşçi arkadaşlarımızın moralini bozmak istiyor. İşçi arkadaşlarımızın direncini kırmak istiyor." dedi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Fransız sermayeli Mersen isimli fabrikada çalışan Birleşik Metal-İş Sendikasına üye işçiler, toplu sözleşme ve bazı sendikal haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev kararı aldı. 19 Nisan'dan bu yana grev yapan işçiler, seslerini duyurabilmek için sendika temsilcileriyle Taksim Meydanı'nda toplandı.

Türkçe ve Fransızca döviz açıp 'Sendika hakkımız engellenemez' sloganları atan işçiler, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü. Başkonsolosluk önünde basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, "Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Fransız sermayeli Mersen işyerindeki grevimiz bugün 40. gününde. Grevci arkadaşlarımız mücadelelerine başladıkları tam 2.5 yıl öncesinde sendikal haklarını alabilmek, işyerinde toplu iş sözleşmesi koşullarında haklarını geliştirmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için başladıkları mücadelelerinde 2.5 yılı geride bıraktılar. Bu 2.5 yılın çok önemli bir süresinde sendika haklarından vazgeçmeleri yönünde işverenin uygulamış olduğu mobbing, yasadışı uygulamalar ve haksızlıklara göğüs gerdiler ve bu mücadeleyi bugünlere kadar taşıdılar." diye konuştu.

"İlk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz"

Genel Başkan Atar, "Greve katılmayan birkaç işçi olsa bile onları çalışma kanununda hiçbir şekilde yeri olmayacak şekilde günde neredeyse 20 saatlere varan düzeyde çalıştırarak, grevdeki işçilerin tezgahlarında onların üretim yaptıkları görevlerde başka işçileri çalıştırıyorlar. Değerli arkadaşlarım, bu 2.5 yıllık zaman zarfında işverenin uygulamış olduğu bu hukuksuzlukları biz her platformda tespit ettirdik. Gerek yargı eliyle gerekse Çalışma Bakanlığı’nın teftiş kurulunun ilgili birimleri doğrultusunda işyerinde bu tespitleri yaptırdık, işyerinde ayrıntılı bilirkişi raporları ortaya çıktı" diye konuştu.

Bu konudaki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Atar, "Bizler, sendika ve toplu sözleşme hakkına kavuşmak için Mersen işçileriyle birlikte sürdürdüğümüz mücadeleyi o fabrikada toplu iş sözleşmesi imzalanıp işbaşı yapıncaya kadar ilk günkü kararlılığımızla sürdüreceğiz; ama işveren şunu yapmak istiyor, bunu herkesin bilmesini istiyoruz. İşçi arkadaşlarımızın moralini bozmak istiyor. İşçi arkadaşlarımızın direncini kırmak istiyor. Aslında kendisi o fabrikada 40 gündür sağlıklı bir üretim yapılamadığından dolayı büyük zarara uğradığını biliyoruz. Aslında kan kusuyor ama bunu belli etmek istemiyor." dedi. (DHA)

Gündem Haberleri