Bitcoin’e rakip “şeriat uyumlu” caizcoin

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, Almanya merkezli şirketin “şeriata uyumlu kripto para” olarak caizcoin’i çıkardığını yazdı.

 

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, bugünkü köşesinde Almanya merkezli bir şirketin çıkardığı caizcoin’i anlattı. Civaoğlu’nun, “Kripto paralara bir yenisi daha... Şeriat uyumlu kripto para. Faiz olmadığı için İslam inancına göre “caiz...” Adı da işte tam da bu nedenle “caizcoin...” dediği yazısı özetle şöyle:

“Şirketin merkezinin Almanya olduğu açıklandı. Ancak... “Caizcoin takımı, dünyanın dört bir yanındaki genç, dinamik liderlerden oluşuyor” denilerek şöyle bir izah yapılıyor:

“Caizcoin, hızlı ve uygun maliyetli uluslararası para transferleri sağlayan, merkezi olmayan bir finansal çözümdür.

Amaç... Herkes için küresel kripto para olarak engelleri kırmaktır.”

“Helal” tanımlı bir yatırım olarak “caizcoin’e çağrıdan” satırlar sunayım...

Silah, tütün, alkol veya domuz eti gibi alanlarda aktif olan şirketlerle işi yoktur. (Şeriatla uyumlu kripto paradır.)  İslami finans standartlarına uygun portföyleri ve borsaları kullanır.  İslam ahlakına uygun kredi sağlar. İslam normlarına uygun projeleri finanse eder.   Küresel bankacılık varlıklarında ve yatırımlarında 162 trilyon ABD dolarına kadar ulaşma potansiyeline sahiptir.  İslam platformunda kolay yatırımlar sunar. (Devlet tahvilleri, hisse, mülkiyet ve fonlar.)”

Yüzde 10 komisyon

 Civaoğlu’nun yazısına göre caizcoin’in çağrı broşürlerinde ve ilanlarında “Memnun bir yatırımcı olacaksınız” sloganı yer alıyor. Arkadaşlarını ve aile bireylerini bu yatırım fırsatına kazandıranların “cemaat bilgesi” olacakları, ödemeler ve sosyal medyada paylaşımlar için yüzde 10 komisyonla ödüllendirilecekleri belirtiliyor.

 Alışverişlerde caizcoin kullananların da satıcılara ödemelerinde ekstra ücretler yüklenmeyecekleri vaat ediliyor.

İslami finansal kurallara uygun olarak oluşturulmasına rağmen caizcoin ile Müslümanların yanı sıra Müslüman olmayanlar arasında da para transferlerinin yapılabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye’nin de kripto para çıkaracağını” söylemişti.

Gündem Haberleri