Kısa Dalga- Kaletepe Yazıtı olarak adlandırılan bu keşif, bölgenin antik dönemde aktif bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor.
Bozburun'un Tepebaşı mevkiinde bulunan ve daha önce bilimsel bir yayına konu olmamış olan yazıt, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Volkan Demirciler ve ekibi tarafından keşfedildi.
Kaletepe sırtlarındaki titiz araştırmalar sonucunda bilim ve kültür dünyasına kazandırılan bu yazıt, büyük bir açık hava müzesi konumundaki Türkiye'nin tarihi zenginliğine de yeni bir ışık tutuyor.
Dr. Volkan Demirciler ve ekibi, 2021’den bu yana Bozburun Yarımadası genelinde arkeolojik yüzey araştırmaları yürütüyor. Bu kapsamda, bölgenin arkeolojik envanterini çıkarmanın yanı sıra yerleşim modellerini, antik tarım teraslarını, hidrolojik potansiyelini ve yerleşim-tarım ilişkisini titizlikle inceliyorlar.
Bozburun Yarımadası, Antik Dönem’de Karya Khersonesosu veya Rodos Peraiası olarak biliniyordu. Yazıtların çoğu, son 150 yıldır yabancı gezgin ve arkeologlarca yurt dışındaki müzelere götürüldü. Bilim insanlarının çabalarıyla ortaya çıkarılan bu yazıtlar, bölgenin politik ve sosyo-ekonomik koşulları hakkında bilgi veren nadir buluntular arasında yer alıyor.
Yazıtta, Anadolu'nun farklı kentlerinden gelen sekiz kişinin, henüz belirlenemeyen bir amaca yönelik finansal katkıları listelenmiş. Bu kişilerin bir kült ya da meslek birliğine bağlı olabileceği düşünülüyor. Yazıt, Bozburun'un antik dönemdeki ticaret ve kültür hayatının sanılandan daha aktif olduğunu gösteriyor.
Son 40 yılda bu tür yazıtların çoğu yabancı araştırmacılar tarafından bulunup okunmuştu. Bu nedenle, Kaletepe Yazıtı'nın keşfi Türkiye’nin kültür çalışmaları açısından büyük bir anlam taşıyor.
Bu yazıt, bölgedeki antik yaşamın ayrıntılarına ve Helenistik Dönem’deki ticaret faaliyetlerine dair önemli bilgiler sunuyor.(Haber Merkezi)