CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, bugün TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla, Ziraat Bankası'nda bir Yönetim Kurulu üyesinin açtığı şirkete, yine Ziraat Bankası tarafından kredi verilmesini gündeme getirdi.
"Bu şirketin ne ayrıcalığı var?"
Akay, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin 2020'de açtığı şirkete 10 gün sonra yine Ziraat Bankası'ndan 10 milyon TL tutarında kredi verildiğini açıkladı ve "Bu şirket tarımsal amaçlı sübvansiyonlu yatırım kredisi kullanmak üzere kuruluyor. 8'inde kuruluyor, 10 gün sonra 18'inde hemen Ziraat Bankası'ndan 10 milyon TL tutarında bir kredi kullanımı gerçekleştiriyor. Yani bu kadar hızlı ve kolay bir şekilde bu krediyi nasıl kullanıyor? Normal bir şirket, işletme, kredi kullanmaya gittiğinde bir sürü prosedür var. Bu şirketin ne ayrıcalığı var ki 10 gün içerisinde 10 milyon TL'lik bir krediyi hızlı bir şekilde kullanılıyor" diye konuştu.
Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün danışmanı
Akay, açıklamasında 8 Haziran 2020'de Mersin'de 55-60 dönümlük bir arazide enerji, yatırım, madencilik, tarım, danışmanlık gibi alanlarda faaliyet göstermek üzere kurulan NSA Enerji Yatırım isimli şirketin yetkilisi durumunda olan Fikrettin Aksu’nun Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün danışmanı aynı zamanda Ziraat Katılım Bankası'nda Yönetim Kurulu Başkanvekili ve geçmiş dönemde Ziraat Bankası'nda muhtelif birimlerde çalıştığını söyledi.
"O günkü kurdan da 1,5 milyon dolara tekabül ediyor"
Akay, "Bu şirket tarımsal amaçlı sübvansiyonlu yatırım kredisi kullanmak üzere kuruluyor. 8'inde kuruluyor, 10 gün sonra 18'inde hemen Ziraat Bankası'ndan 10 milyon TL tutarında bir kredi kullanımı gerçekleştiriyor. Yani bu kadar hızlı ve kolay bir şekilde bu krediyi nasıl kullanıyor? Normal bir şirket, işletme, kredi kullanmaya gittiğinde bir sürü prosedür var. Bu şirketin ne ayrıcalığı var ki 10 gün içerisinde 10 milyon TL'lik bir krediyi hızlı bir şekilde kullanılıyor. O günkü kurdan da 1,5 milyon dolara tekabül ediyor" dedi.
"Bankalar Kanunu'nun 50. Maddesine de aykırı bir şekilde kredi kullandırımı yapıyor"
Şirketin ortaklık yapısına da dikkat çeken Akay, şunları ifade etti:
"Fikrettin Aksu, yaklaşık 70 yaşında Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün danışmanı aynı zamanda Ziraat Katılım Bankası'nda Yönetim Kurulu Başkanvekili ve geçmiş dönemde Ziraat Bankası'nda muhtelif birimlerde çalışmış. Bu NSA Enerji Yatırım'ın şu anda ortağı ve münferiden yetkili kişisi. 4-5 yerden maaş alıyor bu şahıs. 500 bin TL geliri var bu şahsın. Emeklilerimizin, çiftçilerimizin durumu perişan, 2 TL ucuz ekmek alabilmek için Halk Ekmek kuyruklarında saatlerce bekleyen emeklilerimiz var. Et Balık Kurumu'nda sabahın 04:00'ında sıraya girip ucuz et almak isteyen halkımız var. Bu durumda bu şahıs 4-5 yerden maaş alıp bir de yetmemiş bu NSA şirketinin ortağı olmuş. Buradan da kendisine olmaması gereken, Bankalar Kanunu'nun 50. Maddesine de aykırı bir şekilde kredi kullandırımı yapıyor. Haksız kazanç elde ediyor, düşük faizli kredi kullanıyor. Ve maalesef kamu kaynaklarını çarçur ediyor ve içinin tabiri caizse boşaltıyor, hortumluyor. Bir diğer kişi Taner Pişmaf, şu anda Ziraat Bankası'nda Kurumsal Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf'ın kuzeni. Bu şahıs kredinin kullandırıldığı tarihte, Tarımsal Kredilerden Sorumlu Grup Başkanı yani bu krediyi onaylayanlardan birisi. Diğer ortak Murat Günaçtı, bu kişi İzmir'den tutmuş Ziraat Bankası'nın üst düzey yöneticileriyle bağlantıyı kurmuş, bu şirketi oluşturmuş ve bu şirket kredi kullanmaya devam ediyor."
"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teşvik almış. 7 milyon 322 bin TL'lik bir teşvik almış"
Yine 2020 yılında 400 bin dolara tekabül eden 6 milyon TL civarında bir kredi kullanımı daha olduğunu belirten Akay, "Ferhat Pişmaf denilen şu anda Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görevde bulunan kişi bu kredinin kullandırımında direkt etkili kişi olmuş. Çünkü karar merciinde imza yetkisi olan kişi bu krediyi kullandırmış buraya. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu kadar çiftçinin bu kredi kullanımına ihtiyacı varken ve zor şartlarda geçimini sürdürürken, krediye erişimde güçlük çekerken, ödemede güçlük çektiğinde, arsaları, traktörleri haczedilirken bu kredilerin buraya aktarılması olayını sizlerin takdirine bırakıyorum. Bunların tabii ki sorumluları var. O sorumluların da hesap vermesi gerektiğini ifade ediyorum. Bu şirket aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teşvik almış. 7 milyon 322 bin TL'lik bir teşvik almış. SSK işveren payından 5 yıl istisna. Vergi indirimi var yüzde 60. Katılım oranı var yüzde 25. KDV indirimi var. Siz şimdi Yatırım Teşvik Belgesi almak için bir bakanlığa gidecek olsanız kapılarda yatmanız gerekiyor" diye konuştu.
"Sorumlular hakkında da hesap sorması gerekir"
Akay, şöyle devam etti:
"Buradaki Bankalar Kanunu'na aykırılığın da bir an önce giderilmesi gerekir. Buradan da BDDK'yı ihbar ediyorum. Şu anda öğrenmiş durumdasınız. Bu şirket sadece buraya mı kredi kullanmış? Başka alanlara da kredi kullanımı yapmış mı? Başka kamu bankalarından kredi kullanmış mı? Kullandığını biliyoruz. Bir, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu iki, SPK üç MASAK, dört ilgili bankanın Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Devlet Denetleme Kurulu gibi kurumların süratle faaliyete geçip konuyu tetkik edip, incelemesi, araştırması, tespit etmesi, sorumlular hakkında da hesap sorması gerekir."
"Bu usulsüzlüklerin, yolsuzlukların engellenmesi gerekir"
"Biz bizim milletvekilleri olarak görevimiz bu kaynakların etkin kullanımı sağlamak. Özellikle kamu kurumlarında israfları önlemek, yolsuzluğu önlemek, gerekli denetlemeyi yapmak, bunları açığa çıkartmak ve müsebbiplerinden de hesap sorulmasını takip etmek. Herkes üstüne düşen görevi yapsın. Bu kaynakların israf edilmesinin, yolsuzlukların, haksız kazançların önüne geçilsin. Liyakat sahibi insanların yöneticisi olması lazım. Bu usulsüzlüklerin, yolsuzlukların engellenmesi gerekir."
"Faaliyet falan ortada bir şey yok"
"Faaliyet falan ortada bir şey yok. Bir de bu kredinin bir an önce geri gelmesi lazım. Ziraat Bankası Genel Müdürü'ne buradan sesleniyoruz. Düşük faizli, sübvansiyonlu kredi kullandınız, çiftçilerimiz kullanamıyor. Normal ticari kredi faizinden gecikme zammı ve faiziyle bu kredinin bir an önce geri çağırılması lazım. Ayrıca da teşvik belgesinin de iptal edilmesi lazım. Sağlanan imkanların da devlet tarafından, hazine tarafından bir an önce tahsil edilmesi lazım. Bankalar Kanunu'na aykırı, haksız kazanç, usulsüzlük, yolsuzluk, her şey var. Basiretsiz yönetim, bu yönetimden de herkes sorumlu." (ANKA)