Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldi.
Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen toplantıya, İstanbul Valisi Davut Gül, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İSO, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), başta olmak iş dünyasından pek çok isim katıldı.
DHA'nın aktardığına göre, toplantı öncesi açıklama yapan Yılmaz, Türkiye'nin üç yıllık makro ekonomik hedefleri ile ekonomik ve sosyal alanda izlenecek politikalarını içeren orta vadeli program (OVP) öncesinde fikir alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi.
"Otomobil ve beyaz eşya satışı arttı"
"Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 büyümüş, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise depremin etkilerine rağmen büyüme yüzde 4 olmuştur" diyen Yılmaz, otomobil ve beyaz eşya satışlarındaki artışı da Türkiye ekonomisinin "iyi" durumda olduğuna örnek olarak gösterdi.
Yılmaz, "Kredi risk primini içeren beş yıllık CDS birimimiz 21 Temmuz itibariyle bir önceki yıla göre 418 baz puan gerileyerek 447 baz puan olmuştur. Bu da tabii yüksek bir rakam. Ama geçmişe göre oldukça iyi bir düşüş var. Önümüzdeki dönem inşallah bunu daha da aşağı seviyelere hep birlikte düşüreceğiz" dedi.
"İstihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikamızı destekleyen adımlarımızı da sürdürmekteyiz" diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, serbest piyasa kuralları için israfı önleyici, tasarrufları güçlendirici politikaları sürdüreceklerini" ileri sürdü.
"Yatırım ortamının iyileştirilmesi için reformlar yapacağız"
Yılmaz, "Türkiye'nin insan kaynağı, lojistik ve altyapı gibi potansiyellerinin yatırımla katkıya dönüşmesi için iş insanımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde hedeflerimiz para politikasının yanı sıra, maliye politikası ve yapısal reformlar ile Türkiye'de finansal istikrarı pekiştirmek, istikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı arttırmak, büyümenin nimetlerini adaletli şekilde dağıtarak cari işlemler açığına sürdürülebilir çözümler getirmektir. Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"İşbirliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecek"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 ülkeyi kapsayan Körfez ülkeleri turuna da değinen Yılmaz, "Hem ikili ticaret hacmimizi hem de ülkemize doğrudan yatırımları artıracak tarihi iş birliklerine imza atıldığını gördük. Kazan kazan temelinde bu iş birliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecektir" dedi.
"Vatandaşın hayatına olumlu yansıyacak"
Yılmaz, şöyle devam etti: "Orta vadeli programda makro göstergeler ile kamu politikalarını güncelleyecek, yapısal reformları ortaya koyacak ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Ekonomi programımız belirli bir disiplin çerçevesinde vatandaşlarımızın hayatına, üretime ve piyasalara doğrudan olumlu yansıyacak bir yaklaşımla hazırlanmaktadır. Orta vadeli programdan en büyük beklentimiz belirsizlikleri azaltması, yatırımcılar ve diğer aktörler için öngörülebilirliği arttırmasıdır." (Kısa Dalga)