CHP İstanbul Saraçhane’de atanmayan öğretmenler, mülakat ve müfredat mağdurları ile ‘Büyük Eğitim Mitingi’ düzenliyor. Mitinge Eğitim İş Sendikası, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP milletvekilleri katılıyor.
Mitingde öğretmenler ve eğitim sendikalarının yöneticileri de konuştu. Sendikacıların konuşmasının ardından kürsüye CHP Genel Başkanı Özgür Özel çıktı.
'Mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için 65 yıla kadar ihtiyaç var'
Özel, konuşmasında özetle şunları söyledi:
"Bir kusurları yok ki atanamamış olsunlar atanmayan öğretmenler. Kaldırılacağına söz verilen mülakatın sınavda birinci, ikinci olduğu halde sorulan soruya yandaşça cevap veremediği için, liyakatlı olduğu halde atanmayan mülakat mağdurlarına ve onlara destek olmak üzere burada bulunan herkese hoş geldiniz diyorum.
Diyorlar ki 3 yıl boyunca tasarruf tedbirleri kapsamında emekli olan kadar öğretmen atayacağız. Bu hesapla mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için 65 yıla kadar ihtiyaç var."
'Madem atamayacaktın bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?'
Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Buradan Erdoğan’a sesleniyorum: madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun? Niye umut verdin, niye onlara sırtını dönüyorsun?
'Bu müfredat yok hükmündedir'
Cumhuriyetle derdi olan bir Bakan, Cumhuriyetle sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla sorunu olan bu müfredat yok hükmündedir. Seçim sloganı müfredat adı olamaz. Bu kafaya sonuna kadar direneceğiz.
'Eninde sonunda hakkımızı hep beraber söke söke alacağız'
Ben müzakere yapacağım. İstediğimizi böyle alırsak ne ala... Alamazsak sokaklar bizim, meydanlar bizim. Hep beraber yürüyeceğiz hep beraber başaracağız. Eninde sonunda hakkımızı hep beraber söke söke alacağız.
Ferman tek adamınsa müdahale milletindir."
Eğitim İş Başkanı: 'Çocuklara yemek vermediniz, sermayeye para aktardınız'
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, iktidarın eğitim politikalarına tepki gösterdi.
"Çocuklara yemek vermediniz, sermayeye para aktardınız" diye konuşan Özbay, mevcut iktidarın verdiği sözleri tutmadığına vurgu yaptı. Özbay, yeni eğitim müfredatına da tepki gösterdi.
Devamla söz alan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak da eğitim politikalarına tepki gösterdi. Liyakat vurgusu yapan Irmak, "Biz liyakat dedikçe onlar biat ve mülakat dediler" ifadelerini kullandı. Irmak, "Aydınlık yarınları birlikte kuracağız, karanlığa izin vermeyeceğiz" dedi.
Eğitim Sen Başkanı: 'Ülkemiz AKP iktidarı tarafından parça parça karanlığa sürünüyor'
Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkan Kemal Irmak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Ülkemiz AKP iktidarı tarafından parça parça karanlığa sürünüyor. Biz liyakat dedikçe onlar mülakat dediler. Biz laik, demokratik, kamusal eğitim dedikçe onlar eğitimi dincileştireceğiz dediler. Biz bilimin rehberliği dedikçe onlar cehaletin sefaleti demeye devam ettiler... Biz karanlık gidişe karşı toplumsal aydınlanma diyoruz. O yüzden bu buluşma önemli."
Suat Özçağdaş: 'Mülakata hayır liyakate evet demek için buradayız'
Yoksulluk sınırı altında gelire mahkum edilmiş, hakları elinden alınmak istenen öğretmenler için alanda olduklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, "Mülakata hayır, liyakata evet demek için, hak, hukuk, adalet demek için buradayız. Depremde sevdiklerini, yaşam alanlarını kaybetmiş, çifte mağduriyet yaşayan atanmayan öğretmenler için buradayız. 2022 KPSS'de ek atama sözü verilen ancak verilen sözler yokmuş gibi davranılan öğretmenler için buradayız. Üniversitelerin özerkliği ve nitelikli bilimsel eğitim için mücadele veren tüm demokrat öğretim üyeleri ve öğrenciler için buradayız. Getirilen çağ dışı eğitim müfredatına karşı çıkmak için buradayız. Düşünen, üreten, yurttaşlar yerine itaatkar ve kanaatkar yurttaşlar isteyen iktidara hayır demek için bıuradayız. Laik, nitelikli, kamusal eğitim talebi için buradayız" dedi.
'Bizler mesleğimizi insanca şartlarda yerine getirmek istiyoruz'
Özçağdaş’ın ardından 4 yıldır KPSS'ye giren buna karşın atanmayan okul öncesi öğretmeni Hilal Başkapan konuştu. Başkapan, şunları ifade etti:
"Ataması yapılmayan öğretmenler ya düşük ücretlerle okullarda çalışmaya ya da asgari ücretin neredeyse yarı fiyatına ücretli öğretmenlik yapmaya mecburlar. Bizler mesleğimizi insanca şartlarda yerine getirmek istiyoruz. Bizler üniversite hocalarımızdan sözlü yapılan sınavların en güvenilmez sınavlar olduğunu defalarca öğrendik ama şimdi onların büyük bir bölümünün de sessizliğini anlayabilmiş değiliz. Suriyeli öğretmenlerin sınavsız bir şekilde göreve başlaması bizleri derinden üzmektedir."
(Kısa Dalga)