CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, TBMM Başkanlığı’na Kızılay’ın eski saygınlığına kavuşturulmasına amacıyla araştırma önergesi verdi. Önergede, şu ifadeler yer aldı:
“Kahramanmaraş’ın yanı sıra 10 ilimizde can ve mal kaybına yol açan 6 Şubat tarihli iki deprem, neden olduğu ağır kayıplar da dikkate alındığında ülkemizin yaşadığı en büyük deprem olarak kayıtlara geçmiş durumdadır.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından yaşananlar; özellikle deprem ve benzeri afetlere yönelik çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşların, ne yazık ki içinde yüzbinlerce insanımızın büyük acılarının yansıdığı yetersizlik ve eksikliklerinin resmi olmuştur.
Afet günlerinde vatandaşlarımızın yanında görmek istediği yardım ve dayanışma kuruluşlarının başında olan Kızılay, tahribatın yaşandığı kuruluşların başında gelmektedir.
Cumhuriyet ile birlikte toplumsal hayatımızın dönüşümüne olumlu katkılar sağlayan ve 1935 yılından itibaren Kızılay olarak bildiğimiz yardımlaşma ve dayanışma kuruluşu, AKP iktidarına kadar toplumun gözünde en güvenilir ve saygın kuruluşlardandı. AKP iktidarı sonrası ise Kızılay’da ciddi bir dönüşüm yaşandı ve kuruluş, yardım ve dayanışma misyon ve niteliğinden her geçen gün uzaklaştı.
Hem merkez hem de taşra teşkilatlarında görev alanların AKP kadrolarından seçilmesiyle arpalık haline dönüşen Kızılay’a ilişkin birkaç yıl önce yayınlanan, yoksul vatandaşlara dağıtılmak üzere hazırlanan konserve etlerin Kızılay’ın Bitlis Şube Başkanı ve aynı zamanda AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’ın kardeşi Battal Taşar’ın Bitlis’teki otelinin mutfağında görüntülenmesine ilişkin haber, yaşanan yozlaşmayı net anlatan örneklerden biri oldu. Kızılay’ın son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aile üyelerinin de görev aldığı ifade edilen ABD’deki TURKEN Vakfı’na, ‘bağış’ adı altında para aktarılmasına köprü olduğu kamuoyuna yansımıştı.
Kahramanmaraş depremleri sonrasında da organizasyon niteliğini kaybettiği görülen Kızılay’ın eski saygınlığına ve afetlerde en önemli kuruluşlardan biri olma özelliğine tekrar kavuşturulması için sorunların tespiti ve çözüm önerilerini belirlemek üzere Anayasamızın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.” (ANKA)