Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çay üreticilerinin yaşadığı zorlukları gündeme taşımak için Rize’de Çay Mitingi düzenledi. Mitingde üreticiler de kürsüye çıkarak, sorunlarını anlattı.
Mitingde yaptığı konuşmada "Erdoğan’a kendi memleketinden, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim" diyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'nin tarım politikalarına eleştirilerde bulundu.
Özel, "Çay fiyatını açıklamayan bir Tarım Bakanı, çay fiyatını açıklamayan hükümetin başkanı, Cumhurbaşkanı olur mu?" diye sordu ve belirlenen çay fiyatına tepkisi şöyle dile getirdi:
"Gelin, Rize'ye üreticinin yüzüne bakarak fiyat açıklayın. 17 lira gibi bir fiyatı utanarak tweet atıyorlar. 17 lira ile geçinmek mümkün mü? Bu fiyatı kabul etmiyoruz. 17 lira, çay üreticisine 'İflas et, sen aradan çekil, biz zenginlerle devam edeceğiz' demek anlamına geliyor."
‘Milletin gündeminde ne varsa o bizim gündemimizde olacak’
Çay Mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;
“Biz yerel seçimlerde şunu söylemiştik, milletin gündeminde olmayan hiçbir şey Özgür Özel’in, CHP’nin gündeminde olmayacak. Asla kısır çekişmelere, kimlik siyasetiyle meşgul olmayacağız. Milletin gündeminde ne varsa o bizim gündemimizde olacak. Onu konuşacak, anlatacağız. Sonuç alamazsak; sokaklar, meydanlar bizimdir. Sizin sesinizi duyacağız, sesinizi duyuracağız.
Birileri siyasetteki normalleşmeden rahatsızlık duyup eski kavgalı günleri, tartışmalı günleri geri getirmek istiyor ama ben şunu söylüyorum, normalleşme muhalefetin dozu düşürmek değildir. Normalleşme vatandaşın sorununu görmemek değildir. Aksine normalleşmek, hem müzakere hem mücadele temek, sorunu görmek demektir.”
Erdoğan’a kendi memleketinden, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim
“Hakaret etmenin, tartışmanın ne bana ne kendisine ne Rize’ye ne de Türkiye’ye faydası var” diyen CHP lideri Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak ben buradan sayın Erdoğan’a kendi memleketinden; AK Partili, CHP’li, MHP’li İYİ Partili her görüşten hemşerisinin sesini duyurmaya, çay üreticisinin sesini duyurmaya geldim.
CHP olarak bugün burada bulunmamızın en önemli sebebi 31 Mart’ta hep birlikte büyük bir başarı kazandığımız Türkiye İttifakı’nın bize yüklediği sorumluluktur. O yüzden ben Türkiye İttifakı’nın verdiği görev ve sorumlulukla buraya geldim.
Karşımda sadece CHP’liler yok, tüm görüşten Rizeliler buradalar. Doğu Karadenizliler buradalar. Biz burada Rize İttifakı’nı görüyoruz. Çay İttifakı’nı görüyoruz.”
'AK Parti iktidarı boyunca Hollanda kadar ekilir-dikilir topraklar boş kaldı, kaybedildi'
AKP'nin tarım politikalarını eleştiren Özel, şunları söyledi:
"Yıllardır Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğuyla övündük. Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsim yaşanan, her türlü ürünün bereketle yetiştiği topraklara sahip bir ülke olarak gurur duyduk. Ancak ne yazık ki, son yıllarda tarım ülkesi olma özelliğimizi kaybettiğimizi üzülerek gözlemliyoruz. Bereketli topraklarımıza sahipken, bazıları Afrika ve Venezuela'da toprak kiralayıp tarım yapıyor.
Ülkemizde her yıl Trakya büyüklüğünde toprak ekilip biçilebilirken, AK Parti iktidarı döneminde Hollanda kadar toprak işlenmeden kaldı ve bu topraklar kaybedildi. Bu yüzden köylünün, çiftçinin ve tarımda çalışanların haklarını savunurken, bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözünü hiç unutmuyoruz ve bu vizyonla hareket ediyoruz."
'Çay fiyatını açıklamayan Cumhurbaşkanı olur mu?'
Özel, eskiden tütün fiyatlarının memleketi Manisa'nın Akhisar ilçesinde açıklandığını, eğer üreticiler fiyatı beğenirlerse kasketlerini havaya, beğenmezlerse yere attıklarını, gazetelerin de tütün fiyatı ile ilgili haberlerini böyle yaptıklarını anlattı.
Bu yıl açıklanan 17 liralık çay alım fiyatının tweet atılarak açıklandığına işaret eden Özel, şöyle konuştu:
"Kim açıklar çay fiyatını? Bakanlar açıklar, başbakan açıklar. Şimdi bakan yok, başbakan yok. Hükümetin başı gelir açıklar. Senelerce tütün fiyatı memleketim Manisa’da Akhisar’da açıklandı. Üretici fiyatı beğenirse kasketi havaya atardı, gazeteler yazardı, fiyat güzel kasket havada. Fiyat beğenilmezse kasketi alırdı yere çalardı. Tütün fiyatı kötü, kasketler yerde... Şimdi hadi bakalım gelin açıklayın. Ortada kimse yok. Çay fiyatını açıklamayan bir Tarım Bakanı, çay fiyatını açıklamayan hükümetin başkanı, Cumhurbaşkanı olur mu? Çayı niye tweet atarak fiyat açıklıyorsunuz? Gelin Rizelinin gözüne bakın. 17 lirayı söyleyin bakalım kasketler nasıl yere çalınıyor. Yazıklar olsun."
Rize ve çay üretimiyle geçinen yurttaşlar
Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir buçuk milyon insan, 250 bin aile çay tarımıyla geçiniyor. Çayın fiyatını sosyal medya üzerinden açıklamanızı anlamıyoruz. Gelin, Rize'ye üreticinin yüzüne bakarak fiyat açıklayın. 17 lira gibi bir fiyatı utanarak tweet atıyorlar. 17 lira ile geçinmek mümkün mü? Bu fiyatı kabul etmiyoruz. 17 lira, çay üreticisine 'İflas et, sen aradan çekil, biz zenginlerle devam edeceğiz' demek anlamına geliyor.
Kadro talebi
Çaykur'da 11 bin işçi emek veriyor. Bu işçiler artık yılda 6 ay çalışıp, 6 ay işsiz kalmak istemiyorlar. Yıllar içinde enflasyon karşısında aldıkları zam yetersiz kaldığı için maaşları eridi. Çaykur işçileri, 20 yıl önce asgari ücretin dört buçuk katı kadar ücret alırken, bugün maalesef bu oran bir buçuk asgari ücrete kadar geriledi ve bazıları asgari ücretin altında maaş alıyor. İşçiler kadro talep ediyor; onlar sadece çalışmak, kazanmak ve ülkeye katkıda bulunmak istiyorlar.
‘Çay Kanunu önerimizi tekrarlayacağız’
Ayrıca, çay üreticilerinin sorunlarını çözecek bir çay kanunu çıkarılması şart. Geçmişte, İstanbul Milletvekilimiz Mehmet Bekaroğlu ve Tahsin Ocaklı ile birlikte bir çay kanunu teklifi verdik. Bu teklif kabul edilirse hem işçinin hem de üreticinin sorunları çözülecek. Ne yazık ki, bu öneri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Tahsin Bey, öneriyi yeniden verin. Buradan Sayın Erdoğan’a ve Sayın Bahçeli’ye sesleniyoruz: Önergeyi reddetmeyin, Rize’yi unutmayın.
Hem mevsimlik işçilere kadro verilmeli hem de çay üreticileri için üretici sendikasına izin verilmelidir.
Rize'de bacasız fabrika sorunu
Bir önemli şikayeti de bugün duydum. Rize'de birçok fabrikanın bacasında filtre olmadığı söylendi ve fotoğraflar gösterdiler. Buradan ilgili bakanlığa sesleniyorum, o fabrikalara filtreler takılacak ve Rizelinin üzerine kurum yağmayacak.
‘Kaçak çayları getireceğiz, çayları yakmaya Kemal beyi de davet edeceğiz’
Yurda kaçak yollarla gelen çaylar engellenmeli. Buradan hatırlayalım, bir selam yollayalım. Ne diyordu Kemal Bey, ‘Kaçak çayları getireceğim, Rize meydanında yakacağım. CHP'yi iktidara taşıyacağız’. Kaçak çayları getireceğiz, çayları yakmaya Kemal beyi de davet edeceğiz.
Özel, miting öncesinde Rize’de çay üreticilerini ziyaret etti
Özgür Özel, Rize’de ‘Çay Mitingi’ öncesinde bir çay bahçesini ziyaret ederek üretici aileyle bir araya geldi. Özel, aile üyeleriyle sohbet etti, çay topladı.