CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sinovac aşısında aracı kullanıldığı ortaya çıkınca “10 yıllık distribütör, zorunluydu” denilmesine karşın Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) mart ayında üç kez doğrudan alım yaptığını açıkladı. Haziran ayında da aşıda 1 dolara yakın bir fiyat artışına gidildiğini belirten Emir, DMO ve Keymen alımlarında ortaya çıkan farka da dikkat çekti. Emir, “Tanklar halinde gelip şişeleneceği zaman Keymen, flakon şeklinde olduğunda DMO üzerinden alınıyor. Yani doz başına 5 dolar kazanılacağı zaman ne hikmetse Keymen alıyor” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sinovac aşısı ve aracı firma Keymen ile ilgili yeni iddiaları gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın en başından beri Sinovac aşısında ısrar ettiğini ve BionTech aşısı tedarikinde geç kalındığını söyleyen Emir, şöyle konuştu:
“MART AYINDA ÜÇ KEZ DOĞRUDAN ALIM YAPILMIŞ”
“Aşı meselesi gündeme geldiğinde, biz niye bir aşı üzerinde ısrar edildiğini, diğer seçeneklerin niye peşinen dışlandığını sorduk. Aracı firmanın DMO'ya 12 dolardan fatura kestiğini biz belgeleyince açıklama yapmak zorunda kaldınız. Bakan, ‘Muhatabımız üretici firma’ dedi ama yaptığı açıklamanın kimi yerlerinde ‘Bu firma aynı zamanda temsil ve lojistikle yetkileri sınırlıdır’ diyor. Ama temsil ve lojistikle sınırlı dediği firmadan milyonlarca doz aşı aldılar, bunu belgeleriyle daha önce ispatlamıştık. Aşı bu firma üzerinden alınmak zorunda mıydı? Değildi. Ama Sağlık Bakanı o sırada ‘Bu firma eski bir distribütör firma. Bu firmanın 10 yıllık distribütör ve bu distribütör üzerinden almak zorundaydık’ dedi. Oysa sizinle paylaşacağım birinci belgede böyle olmadığı ortaya çıkıyor. Elimdeki belge, Türkiye'nin Sinovac firmasından aldığı aşıların zamana göre döküm listesidir. Resmi belgedir. En son 18, 23 ve 26 Mart 2021 tarihlerinde Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Sinovac firmasından direkt aşı almış. ‘Firma zaten eski distribütör, zaten bunun üzerinden almak zorundaydık’ diyen Sağlık Bakanına sesleniyorum. Bakın pekala mümkünmüş. DMO, direkt Çin’den bu aşıları alabiliyormuş. Ama almamışsınız. Neden?
“200 MİLYON DOLARLIK KAZANÇ SÖZ KONUSU”
Bakın, 25 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen bir konşimento belgesini gösteriyorum. Burada alınan aşılar Keymen firması beyannamesi. Buraya baktığınız zaman 3 bin litre tank halinde geliyor. Burada ödenen 42 milyon dolar para söz konusu ve bu hesabı yaptığınızda doz başına 7.38 doların DMO tarafından yani Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödendiğini anlıyoruz. Yani Keymen firması, Sinovac firmasından 7.38 dolardan satın alıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ne 12 dolardan fatura ediyor. Firma Çin'den 7.38 dolara alıyor, 12 küsür dolara Türkiye Cumhuriyeti'ne fatura ediyor. Doz başına yaklaşık 4-5 dolar arası bir para kazanıyor. Bunun yaklaşık 50 milyon doz aşı olduğunu düşünürseniz burada bize göre 200 milyon doları buluyor.
“HAZİRAN AYINDA 1 DOLARA YAKIN ARTIŞ VAR”
Peki böyle devam ediyor mu? Hayır bakıyorsunuz, yine 19 Haziran 2021'de ithalat yapıyor bu firma. Burada da yine 3 bin litre aşı girişi söz konusu ve buradaki rakam 48 milyon dolar civarında bir rakam. Yani Çin'den alınan aşının bile fiyatı artıyor dolar bazında. Peki bir soru daha soruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin satın aldığı rakam da arttı mı? Yani 12 dolara alıyordu Türkiye. Peki oradaki alış rakamı 12 dolardan daha yüksek bir rakama geçti mi? Çünkü buraya baktığınızda zamlanma söz konusu. Türkiye, 7 dolardan 8.06 dolara çıkmış bir Sinovac dozuyla karşı karşıya.
ARACI FİRMANIN ALDIĞI 5 DOLARA YAKIN KAZANÇ SÖZ KONUSU”
Bu belge tarafların düzenlediği belgedir. Bu belge oradaki memurların bize sızdırdığı belgeler değildir, bir yönüyle de alenidir. Dolayısıyla da Gümrük Bakanlığı’nda köstebek aramaya kalkışmasınlar. 7 küsur dolardan alıyorsun, 12 küsur dolara fatura ediyorsun. Biz bunu sorduğumuzda ne denmişti bize. ‘Bunun flakonlara doldurma maliyeti var.’ Oysa bu tam bir aldatmaca. Benim elimde bir antibiyotik var. Penisilin. Bu bir flakon. Bu flakonun kendisini eczaneye gidip alsanız, fiyatı 7. 91 TL. Yani fiyatı 1 dolar değil. Şimdi 1 doların bile altına mal edeceğiniz flakonlama, şişeleme maliyeti var ama karşılığında aracı firmanın aldığı 5 dolara yakın bir kazanç söz konusu.
“MASAK’IN DEVREYE GİRMESİ LAZIM”
Bu kazanç nerede? Bu kazancın kayıtları firmada var mı? Bu kazancın beyannameleri yapılmış mı? Bakın burada mutlaka MASAK'ın devreye girmesi gerekiyor. Bu isnattan kurtulmalarının tek yolu bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmalarıdır. Aksi halde mahkeme yolu ile bu işi geçiştiremezler. Bizi mahkemeye veriyorlar, versinler bunda bir sorun yok. Ama mahkemenin de buna bakması lazım. Mahkemenin ‘Getir defterlerini sen bu 5 doları doz başına nasıl masraf yaptın da Türkiye Cumhuriyeti'ne sattın?’ demesi lazım. Aracı firma kullanılmasının en önemli sebebi de bu.
“ŞİŞELENECEĞİ ZAMAN KEYMEN ÜZERİNDEN ALINIYOR”
Aşılar, flakon olarak gelince DMO alıyor. DMO'nun aldığı bütün alımlar flakon şeklinde. Ama tanklar halinde gelip şişeleneceği zaman, yani üzerinden doz başına 5 dolar kazanılacağı zaman ne hikmetse Keymen üzerinden geliyor. Dolayısıyla burada mutlaka açıklanması gereken bir durum söz konusu. Sağlık, Maliye Bakanlıkları, DMO ve ilgili şirketten bu konuda belgeleriyle açıklama bekliyoruz.” (ANKA)