CHP'li Karatepe: 2024 işsizliğin arttığı, ekonominin yavaşladığı bir yıl olacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe Faiz bugün yüzde 45’e çıkacak. Fakat bunun etkilerini biz ekonominin diğer alanlarda görüyoruz. Kasım ayında 236 bin kişinin işini kaybettiği görülüyor. 2024 yılındaki büyüme beklentilerin oldukça altında gelecek gibi görünüyor. İşsizlik oranı artacak, ekonomi yavaşlayacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun bugün vereceği karar ile birlikte faizin yüzde 45 seviyesine yükseltileceğini söyledi.

Karatepe, Türkiye’de seçimden sonra sert bir değişim yaşayan faiz politikalarını, Türkiye’ye gelen yabancı yatırım tartışmalarını, AKP’nin enflasyonla mücadele yöntemini, ekonomide yaşanan son gelişmeleri ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Karatepe, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın kasım ve aralık aylarındaki faiz artış kararlarından sonra yaptığı açıklamalara baktığımız zaman şunu görüyoruz ki ocak ayında da bir faiz artışı olacak. Kamuoyunda piyasalarda böyle bir beklentinin güçlü bir biçimde var olduğunu görüyoruz. Şu anda yüzde 42,5 seviyesinde olan politika faiz oranı perşembe günü yüzde 45 seviyesine çıkarılacak. Muhtemelen seçimler sonrasına kadar da o seviyede sabit tutulacak. Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar bunu işaret ediyordu. Piyasa beklentileri de bu paralelde. Ben de artık bu yüzde 45’lik oranın satın alındığını yani kabullenildiğini düşünüyorum. Bunun dışında bir değişiklik olma ihtimalinin ben çok düşük olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla 2,5 puanlık bir faiz artırımıyla perşembe günü karşı karşıya kalacağız diye düşünüyorum.

'Orta ve küçük ölçekli şirketlerin nakde erişmekte sıkıntıları olduğunu görüyoruz'

Politika faizi artarken mevduat faizinin biraz gerilemiş olması piyasada paranın bol miktarda hareket ettiğinin bir göstergesi olarak da yorumlanabilir. Bankalar kredi vermekten filan epey imtina ediyorlar. Özellikle şirketler kesimine baktığımız zaman krediye erişmekte çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını görüyoruz. Krediye erişmekte güçlükleri anlaşılabilir bir şey. Türkiye ekonomisinin riskleri çok belirgin bir biçimde ortada durduğu için bankalar biraz çekingen davranıyor olabilir. Hem artan faiz oranları da şirketler açısından ciddi bir sorun. Bu önümüzdeki dönemde şirketler kesiminin finansal açıdan ciddi zorluklar yaşayacağının göstergesi.

Zaten açıklanan verilere baktığımızda da şirketlerin finansman zorluklarını özellikle orta ve küçük ölçekli şirketlerin ciddi şekilde yaşamaya başladıkları, bunların bizim net çalışma sermayesi olarak adlandırdığımız yani günlük faaliyetleri için ihtiyaç duydukları nakde erişmekte sıkıntıları olduğunu görüyoruz Faiz politikasının bizi getirdiği yer burası.

'2024 yılındaki büyüme, beklentilerin oldukça altında gelecek gibi görünüyor'

Sürekli olarak ‘Faizler artsın’ diye koro halinde talepleri olanları vardı. Bu talepler karşılandı. Faizler 8,5’tan şu anda 42,5’a perşembe günü de yüzde 45’e çıkacak. Fakat bunun etkilerini biz ekonominin diğer alanlarda görüyoruz. Örneğin en son açıklanan kasım ayı istihdam verilerine baktığımızda kasım ayında 236 bin kişinin işini kaybettiği görülüyor. Çalışan sayısı da bu kadar bir azalma var. Sanayi üretim endeksine bakıyorsunuz orada son 3 aydır sistematik bir biçimde gerilemenin olduğunu görüyoruz. Bu bize gösteriyor ki bu artan faiz politikası Türkiye ekonomisinin büyümesini ciddi şekilde yavaşlatacak. 2024 yılındaki büyüme beklentilerin oldukça altında gelecek gibi görünüyor. İşsizlik oranı artacak, ekonomi yavaşlayacak. Dolayısıyla uygulanan politikaların ağır faturasını ağırlıklı olarak çalışan kesim ödemek durumunda kalacak gibi görünüyor. (ANKA)

Ekonomi Haberleri