ABD’nin çeşitli üniversitelerinde Filistin’e destek eylemleri devam ediyor. Eylemlere katılan öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin gözaltına alınması ve bazı üniversite yöneticilerinin görevden alınması tartışma yarattı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada "Bazı prestijli Amerikan üniversitelerinde aralarında antisiyonist Yahudilerin de olduğu vicdanlı öğrenciler ve akademisyenler katliama tepki gösteriyor. Bu insanlar 'Gazze'de katliam dursun' dedikleri için şiddete, zulme, eziyete, hatta işkenceye maruz kalıyor. Sırf Filistin'e destek verdikleri için rektörler, profesörler işten atılıyor, linç ediliyor. Ancak söz konusu Türkiye olunca başımıza demokrasi havarisi kesilenlerin hiçbirinin bu hadiseler karşısında gıkı dahi çıkmıyor. Ne kadar meşhur demokrasi savunucusu akademisyen, aydın, gazeteci ve siyasetçi varsa hepsi başını kuma gömmüş, olanların yatışmasını bekliyor" dedi.
CHP’nin akademiden ihraç edilen vekili Taşkın: Tutarlılık herkese lazım olur
Erdoğan’ın sözlerine CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
11 Ocak 2016'da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlanan Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için Marmara Üniversitesi'ndeki görevinden 7 Şubat 2017 tarihinde ihraç edilen Taşkın, Erdoğan’a tepkisini şöyle dile getirdi:
“Erdoğan, 'Filistin'e destek verdi diye profesörler işten atılıyor, linç ediliyor' demiş. Fıkra bu kadar diyemeyeceğim çünkü kendisi de Barış Akademisyenleri'ni hedef göstermiş ve işten atılmıştık. Tutarlılık herkese lazım olur bir gün.”
Barış Akademisyenleri kimler?
Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi, 11 Ocak 2016'da Türkiye'de 2015-2016'da hendek operasyonlarının ve sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği süreçte yayınlandı.
Bildiride sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi çağrısı yapıldı.
İlk olarak 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlanan bildiri; ilk yayınlanmasını takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212'ye ulaştı.
Bildiriye başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet üyeleri sert tepki gösterdi. İmzacı akademisyenlerin birçoğu hakkında adli soruşturma başlatılarak işlerine son verildi ve üç imzacı akademisyen tutuklandı. Daha sonradan çok sayıda imzacı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan KHK'larla akademiden ihraç edildi. (Kısa Dalga)