TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’nin “memurlara zam müjdesi” olarak duyurduğu ancak memura maaş artışı yanında bazı vergileri yükselten ve ek vergiler getiren 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşırlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifi görüşülüyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Komisyon Sözcüsü İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kanun teklifindeki vergi artışlarını eleştirerek, bugünkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı kararı ile yapılan vergi artışlarını anımsattı.
Türeli, “Anlaşılıyor ki ekonomide ciddi bir sıkıntı var, kriz var. Bunun sonucunda zamlar, zamlar. Vatandaş zaten hayatını nasıl devam ettirebileceğini düşünürken böyle bir portre ile karşı karşıyayız” dedi.
"Seyyanen zam doğru değil"
Türeli, memura yapılan seyyanen 8 bin 77 lira zammın doğru bir zam olmadığını kaydederek, “Bu emekliliğe yansımaz. Aynı zamanda bu gösterge sistemi üzerine kurulmuş, görev ve kıdem sistemini de bozar” dedi.
Türeli, emekliliğe yansıyacak ve bütün ücret seviyelerini yukarı çekecek artış yapılması gerektiğini savundu.
"Bütçe açığından fazla borçlanma limiti"
Türeli, Cumhurbaşkanı’na verilen borçlanma yetkisi limitinin 3 katına çıkarılmasını da eleştirdi.
Türeli, “661 milyar lira bütçe açığı var, biliyorsunuz yüzde 5 ihtiyaç olduğu zaman bir Hazine ve Maliye Bakanı artırır, yüzde 5 de Cumhurbaşkanı artırır. Arttığı zaman 728,6 milyar olması gerekirken, ortaya çıkan rakam 2 trilyon 186 milyar lira. Yani inanılmaz, 3,5 katlık artış. 661 milyar lira bütçe açığı veriyorsunuz, borçlanma limiti 2 trilyonun üzerinde. Bu bütçe kanununa aykırı” dedi.
Türeli, teklifte yapılan düzenleme ile kur korumalı mevduattan doğan maliyet yükünün Merkez Bankası’na yıkıldığını da ifade ederek, “2022 yılında kur korumalı mevduat sistemi üzerinden devletin Türkiye Cumhuriyeti’ni 200 milyar Türk lira borca mahkum etmiştir, böyle bir zarar oluşmuştur” dedi.
"Kanunlar geriye doğru yürümez"
Türeli, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin arttırılmasını da eleştirerek, “Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni artırıyorsunuz, nasıl yapıyorsunuz? Kanunlar bellidir. Kanuni güvenlik vardır. Vergilerin ne olacağını insanlar biliyor. Siz alıyorsunuz onu geriye doğru yürütüyorsunuz. Kanunlar geriye doğru yürümez. Yeni vergi yapabilirdiniz. Diyecektiniz ki ‘Bunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren yeni alınacak araçlara uygulanacak’. Bunu yapmaya hakkınız yok. Ayrıca yerel yönetimlerin buradan alması gereken vergi paylarını da ortadan kaldırıyorsunuz” diye konuştu. (ANKA)