Çin'den kritik 'tasarruf' kararı: Apple ve Tesla da etkilenebilir

Çin'in önemli sanayi bölgelerinden Siçuan'da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkması fabrikaları da vurdu. Nehir suyunun çekilmesi sonucu hidroelektrik santrallerinde üretimin azalması, halkın da sıcak nedeniyle klimalara yüklenmesi sonucunda kritik fabrikalarda üretim altı günlüğüne durduruldu.

Son 60 yılın en ağır sıcak hava dalgasına sahne olan Çin'in Siçuan eyaletinde, halkın elektrik kullanımına öncelik verilebilmesi için bütün fabrikaların altı günlüğüne kapatılması kararı alındı. Güneş paneli, polisilikon ve yarı iletken sektörünün yanı sıra lityum madenciliği açısından kilit önemdeki bir sanayi bölgesi olan Siçuan'da üretime ara verilmesi, küresel ekonomide fiyatları yükseltebilir.

HANGİ ŞİRKETLERİN TESİSİ VAR?

84 milyonluk nüfusuyla Çin'in güneybatısında bulunan Siçuan, dünyanın en büyük elektronik firmalarının bazılarına da ev sahipliği yapıyor. Bu firmaların arasında, Apple'ın tedarikçisi Foxconn, Intel ve Tesla'nın Çinli batarya tedarikçisi CATL de bulunuyor.

ACİL KODUYLA GÖNDERİLDİ

Fabrikalarda üretimin durdurulması kararı, Çin'in onlarca kentinde hava sıcaklığının 40 derecenin üstüne çıkmasına yol açan sıcak hava dalgası nedeniyle alındı. Siçuan ve çevresindeki nehirlerin suyunun çekilmesi nedeniyle hidroelektrik santrallerinde üretiminin azalması, eş zamanlı olarak klima kullanımının da artması nedeniyle, fabrikaların kullandığı elektrikte tasarrufa gidilecek. 'Acil koduyla' gönderilen karar, ülkenin en büyük eyaletlerinden biri olan Siçuan'daki 21 kentin 19'unda cumartesi gününe kadar uygulanacak.

YAĞIŞ DA YÜZDE 51 ORANINDA AZALDI

Temmuz ayından bu yana aşırı sıcak ve kuraklıkla boğuşan Siçuan'daki sıcak hava dalgası, 7 Ağustos gününden beri yoğunlaşmış durumda. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, eyaletteki yağışlar da geçmiş yılların aynı dönemine kıyasla yüzde 51 oranında azaldı. Eyaletteki Luzhou kentinde, geçtiğimiz hafta elektrik hattına aşırı yüklenme nedeniyle sokak lambalarının geceleri açılmaması kararı alınmıştı.

'FİYATLAR YÜKSELEBİLİR'

Uzmanlar, lityum ve polisilikon zengini Siçuan'da uluslararası devlere ait şirketlerin üretime ara vermesinin, küresel çapta fiyat artışlarına yol açabileceğini söylüyor.

KLİMA VE ASANSÖR ÖNLEMLERİ

Öte yandan, Çin'de Jiangsu, Anhui ve Zhejiang dahil bir dizi başka eyalette daha hem işyerlerine hem de evlere elektrik tasarrufu yapılması için çağrıda bulunuldu. Bazı yerlerde, elektrik tasarrufu için ofislerden klimaları 26 derecenin altına indirmemeleri veya asansörlerin ilk üç katta çalıştırılmaması istendi.

TARIM ÜRÜNLERİNİN FİYATI ARTTI

Sıcak hava dalgası, Çin'de birçok mahsulün zarar görmesine yol açarak, taze sebze fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12.9 oranında yükselmesine de sebep oldu. Çin'in güney bölgelerinde aşırı sıcaklar tarım arazilerinde kuraklığa yol açarken, kuzeyde de aşırı yağışlar birçok ürüne zarar verdi. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf: Çin devlet ajansı Şinhua

Dünya Haberleri