Covid-19'un ilacını geliştiren ABD'li şirket: "Hastaneye yatış ve ölümleri yüzde 50 azalttı"

Amerikalı ilaç firması Merck, Corona virüsüne karşı geliştirdikleri ilacın, enfeksiyonun erken evresindeki kişilerin yarısında hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 50 azalttığını açıkladı. Merck, ABD ve diğer ülkelerde yakında ruhsat başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Merck yetkilileri, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'yle (FDA) görüştüklerini ve önümüzdeki günlerde verileri değerlendirmesi için FDA'e sunacaklarını belirtti. ABD, daha önce Covid-19 tedavisi için antiviral ilaç remdesiviri onaylamış ve bağışıklık sisteminin virüsle mücadele etmesine yardımcı olan üç antikor tedavisine acil kullanım onayı vermişti. Ancak bu tedavilerin damar yoluyla ya da hastane ve tıbbi kliniklerde iğne yapılarak uygulanması gerekiyor. Delta varyantı nedeniyle vakaların hızla arttığı son dönemde bu ilaçların tedarikinde de sıkıntılar yaşanıyor.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, hastaların Covid-19 belirtileri ortaya çıkar çıkmaz kullanmaya başlayabileceği bir hapın geliştirilmesi için uzun zamandır çağrıda bulunuyordu. Onlarca yıl önce geliştirilen ve griple mücadelede etkili olan Tamiflu gibi ilaçlar, gelecekteki salgın dalgalarının kontrol altına alınmasında ve etkilerinin azaltılmasında kilit rol oynayacak çözümler olarak kabul ediliyor.

amerikaninsesi.com'da yer alan habere göre ABD hükümeti, FDA onayı alması durumunda Merck'ün geliştirdiği Covid-19 ilacından 1 milyon 700 bin doz satın alma taahhüdünde bulundu. Başka ülkelerle de sözleşmeler yapan Merck, yıl sonuna kadar 10 milyon doz imal edebileceğini bildiriyor. Ancak firma, ilacın fiyatını henüz açıklamadı.
Pfizer ve Roche gibi ilaç firmaları da benzer ilaçlar üzerinde çalışıyor. Sonuçların gelecek hafta ve aylarda rapor edilmesi bekleniyor.
Merck'ün geliştirdiği hap,  virüsün genetik kodunu kopyalayıp çoğalmasını sağlayan enzime müdahale ediyor. Onaylanması durumunda, ağızdan alınanacak tedavi Covid-19 tedavisinde kullanılan ilk hap formundaki ilaç olacak. ABD'de halihazırda ruhsatlandırılmış olan Covid-19 tedavilerinin hepsi serum ya da enjeksiyon yoluyla uygulanıyor.

Merck deneylerinde yan etkilerin hem ilacı hem de etkin madde içermeyen plaseboyu alanlarda görüldüğünü rapor etti. Firma, plasebo grubunda daha fazla olduğunu belirttiği yan etkilerin neler olduğu hakkında ayrıntı paylaşmadı.
Daha önceki çalışmanın sonuçları, ilacın ağır hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılanlara fayda sağlamadığı yönündeydi.

HABERİN TAMAMI

Sağlık Haberleri