İngiltere'de yapılan bir araştırma, Covid-19 geçiren kişilerin büyük çoğunluğunun bir yıl sonra tam olarak iyileşemediğini ortaya koydu. Covid'in uzun vadedeki etkilerinden en çok kadınların etkilendiği tespit edilirken, araştırmacılar hükümetlere 'uzun Covid' tedavisi için yatırım yapma çağrısında bulundu.
Leicester Üniversitesi'nde Covid'i hastanede atlatan 750 bin kişinin verilerinin incelendiği araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
* Hastanede tedavi görenlerin sadece 29'u tamamen iyileşti.
* 750 bin kişinin büyük bir çoğunluğu bir yıl sonra hâlâ yorgunluk, kas ağrısı, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi semptomları yaşadığını söyledi.
* Uzun vadeli semptomlardan en çok kadınların etkilendiği tespit edildi.
* Obezitenin Covid'in semptomlarının geçmemesinde etkili olduğu saptandı.
'UZUN VADEDE DEVASA BİR MİRAS BIRAKACAK'
Araştırma ekibinden Rachael Evans, "İngiltere'de son iki yılda 750 binden fazla kişinin Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldığı düşünüldüğünde çalışmamız, bu hastalığın devasa bir miras bırakacağını gösteriyor" dedi.
'ERKEKLERİN SONRASINDA İYİLEŞME İHTİMALİ DAHA YÜKSEK'
Evans, kadınların, obezite görülen kişilerin ve entübe edilen hastaların uzun vadede iyileşme oranlarının daha düşük olduğunu söyleyerek, "Eğer erkekseniz ve Covid-19'a yakalanırsanız hastaneye yatma riskiniz daha yüksek. Fakat hastaneden çıktığınızda daha iyi hissetme şansınız da daha yüksek" dedi. İngiliz araştırmacı, "Kadın ve obez olmanın, bir yıl sonra iyileşmeme açısından büyük risk faktörleri olduğunu saptadık" diye konuştu.
'ETKİLİ TEDAVİLER GELİŞİTİRİLMELİ'
Araştırma ekibi uzun Covid'e karşı acilen önemler alınması çağrısında bulunurken, Leicester Üniversitesi'nden Chris Brightling de "Etkili tedaviler olmadan, uzun Covid son derece yaygın bir durum haline gelecek" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)