Cumartesi Anneleri, 852. haftada Hasan Gülünay’ın akibetini sordu

Cumartesi Anneleri, 29 yıl önce İstanbul'da gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay’ın faillerini sordu. Kızı Deniz Gülünay, "Türkiye’nin gerçeği olan kayıplarımız bulanana, failleri yargılanana kadar da asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 852’inci haftasında 29 yıl önce, 20 Temmuz 1992 günü 32 yaşındayken İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hasan Gülünay’ın akıbetini sordu.
Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Gülünay’ın kızı Deniz Gülünay,29 yıldır başvurdukları bütün devlet kurumlarından ‘Hasan Gülünay gözaltına alınmadı’ cevabını aldıklarını belirtti. 

 
Anayasa Mahkemesinin babasının kaybedilmesi olayına dair dosyada etkin soruşturma yürütülmediği kararı verdiğini söyleyen Gülünay, bu karara rağmen dosyanın ‘zaman aşımı’ gerekçesiyle kapatıldığını kaydetti. 
 
Gülünay, “Dosyanın kapanması bizim çok bir şey ifade etmiyor. Bizim sadece hukuki olarak önümüzü kesmiş oldular. Hukuki olarak bir şey yapamazsak da babamı aramaya devam edeceğiz. Galatasaray Meydanı’nda başlamış olduğumuz mücadelemiz devletin engellemeleri ile karşı karşıya. Buna rağmen mücadelemize devam ediyoruz. Türkiye’nin gerçeği olan kayıplarımız bulanana, failleri yargılanana kadar da asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
Soruşturma dosyasına ilişkin bilgi veren İnsan hakları hukukçusu Hülya Dinçer da AYM’nin ihlal kararı vermesine rağmen dosyanın zaman aşımından kaynaklı tekrar açmadığını dile getirdi. 
 
Haftanın basın metninin okuyan kayıp yakını Ayşe Gülen Eyi ise "Kamu otoriteleri Hasan Gülünay’ın akıbetini ve sorumluları ortaya çıkarmak için etkili bir soruşturma yürütmedi. Gülünay’ı emniyette sorguda gördüğünü söyleyen tanıklar dinlemeden, yalnızca güvenlik güçleri tarafından verilen bilgiler esas alınarak kapatılan soruşturmalar etkin ve tarafsız yürütülmedi. Yargı makamları, insanlığa karşı işlenmiş bir suçta zamanaşımı kurallarının uygulanmasını hukuka aykırı bulmadı. Devlet, Gülünay dosyası üzerinden kayıp yakınlarına bir kez daha ‘Sizin için adalet yok’ mesajı verdi” diye konuştu.

Haberleri