Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ilk depremde yıkılan, 44 kişinin öldüğü Said Bey Sitesi ile ilgili 4'ü tutuklu 6 sanığın "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, binada oğlu ve gelinini kaybeden aynı zamanda tutuklu müteahhit Hasan Çam'ın (52) kayınpederi olan Sait Çiğit, "Allah'tan geldi" diyerek sanıklardan şikayetçi olmadığını söyledi. Diğer şikayetçiler, "Oğlunun kemiklerini sızlattın'" diyerek Çiğit'e tepki gösterdi.
Yahya Kemal Mahallesi Vezir Hoca Bulvarı'ndaki 2 bloklu Said Bey Sitesi'yle ilgili Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşma dün saat 11.00'de başladı. Duruşmaya binada enkaz altında yaşamını yitiren 44 kişinin yakınları, tutuksuz sanık şantiye şefi Murat Kaş (38) ile taraf avukatları katıldı.
Tutuklu müteahhit Hasan Çam, şantiye şefi Halil İbrahim Us (33), statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız (54), yapı denetim şirketi sahibi Halil Yıldız (54) duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS sistemiyle katılırken, diğer tutuksuz sanık Melike Yıldız (32) duruşmaya katılmadı.
Ölenlerin yakınlarının davaya yoğun ilgi göstermesi nedeniyle duruşma salonu yetersiz kalınca birçok kişi davayı mahkeme kapısında ayakta takip etti.
"Sadece finansörüm"
Duruşmada savunma yapan müteahhit Hasan Çam, suçlamaları kabul etmedi, binayı 2016 yılında deprem yönetmeliğine uygun olarak yaptığını savundu. Çam, "Benim mesleğim marketçilik ve bu binanın sadece finansörüyüm. Asma kat yapıldığı iddiası kesinlikle doğru değil. Asma kat değil, markete asma tavan yapıldı. Sebebi de sıcak ve soğuktan koruma, aydınlatma, klima ve kamera döşemek için yaptım. Kimse böyle olsun istemezdi. 11 şubem var ve bu binayı çok özenle yaptım, kendime neden kötü bina yapayım, böyle bir şey, ben nasıl yapabilirim? Beton yerine köpük dökülmüş diye bir ifade var. Binanın projesi asmolindir ve bu projelerde köpük kullanılır. Kiriş ve kolon kesme söz konusu olamaz çünkü ben kendi marketlerime göre bina yaptığım için, markete göre tasarlandığı için kolon kesme iddiası söz konusu değildir. Marketteki raflar dahi statik projeye göre yerleştiriliyor. Suçsuz olduğumu biliyorum, tahliyemi istiyorum" dedi.
Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.
Sanıkların savunmasının ardından depremde ölenlerin yakınları ve siteden sağ olarak kurtulanlar dinlendi. Hakimin tek tek söz verdiği kişiler, 6 Şubat gecesini anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Sanıkların bilinçli taksirle değil, olası kastla öldürme suçundan cezalandırılmaları istendi.
"5-6 saniyede bina çökmeye başladı"
Yıkılan binada 9 yaşındaki oğlu Enes'i kaybeden Musa Ulupınar, en ufak depremlerde de dahi binanın sallandığını öne sürdü. Ulupınar, "Deprem gecesi de bina 5-6 saniyede çökmeye başladı" dedi.
Babası Hasan, annesi Hatice, kardeşi Sudenaz ve dedesi Ökkeş Çayırcı'yı kaybeden Tuba Erdemoğlu, "En ufak bir deprem de bile bina sallanıyordu. Annem beni arayıp "Kızım deprem oldu hissettiniz mi?" diye sorduğu da oluyordu ve ben de hissetmediğimi söylüyordum" ifadelerini kullandı.
"Allah'tan geldi, şikayetçi değilim"
Said Bey Sitesi'nde oğlu Ramazan ile gelini Dilek Çiğit'i kaybeden Sait Çiğit ise mahkeme başkanının "Şikayetçi misin?" sorusu üzerine şikayetçi olmadığını söyledi. Aynı zamanda sitenin müteahhidi Hasan Çam'ın kayınpederi olan Çiğit, "Allah'tan geldi, şikayetçi değilim" dedi.
Bunun üzerine duruşma salonundakiler, "Oğlunun kemiklerini sızlattın" diyerek Sait Çiğit'e tepki gösterdi.
12 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti Hasan Çam, Halil İbrahim Us, Yavuz Kaygısız ve Halil Yıldız'ın tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklar Murat Kaş ve Melike Yıldız'ın tutuklama taleplerinin reddedilmesine karar verip duruşmayı erteledi. (DHA)