Deprem bölgesinde Aile Sağlık Merkezleri’nde görev yapan hekimlerin, şubat ayı maaşlarında kesintiler yapıldı.
Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı deprem bölgesinde binin üzerinde görev yapan aile hekiminin ‘teşvik ödemesi’nin yatmadığı ve yüzde 15 oranında maaş kaybının yaşandığı ifade edildi. Buna göre, aile hekimlerinin bu ayki maaş kaybı 7 ila 10 bin liraya tekabül ediyor.
Hekimler aylıklarında yaşanan kaybın telafi edilmesini istiyor
Gazete Duvar'dan Nur Kaplan'ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yönetmelik değişikliği kapsamında Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan hekimler tavan maaş, nüfusa bağlı, destek ve teşvik ödemesi üzerinden gelir elde ediyor. Depremin yol açtığı yıkımda çok sayıda Aile Sağlık Merkezi yerle bir olurken, deprem bölgesinde Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yönetmelik koşullarını sağlayamayan hekimler aylıklarında yaşanan kaybın telafi edilmesini talep ediyor.
'Performansa dayalı siste afet koşullarında sağlanamaz'
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı aile hekimlerinin maaşlarının ocak ayında yatırıldığı gibi olması gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘performansa dayalı’ sistemin afet koşullarında sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.
'Depremden sonra bir de Sağlık Bakanlığı vurdu'
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun (AHEF) konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:
"Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde binası yıkıldığı ya da ağır hasarlı olduğu için çalışamayan ama çadırda konteynırda çalışan aile hekimlerinin teşvik ücretlerini ödemeyi kesmiş ya da keserek ödemiştir. Ayrıca deprem bölgesine giden gönüllü aile hekimlerinin esas çalıştıkları yerde hasta bakmadıkları gerekçesiyle teşvik ödemelerini kesmiştir. Bu akla, vicdana uymamaktadır, kabul edilemez. AHEF olarak bakanlık yetkilileriyle defalarca konuşup anlatmamıza rağmen bugün yatan hakedişler ya yatmamış ya da eksik yatmıştır. Yazıktır, vicdana sığmaz. Depremden sonra bir de Sağlık Bakanlığı vurdu." (Kısa Dalga)