Destek paketi: 6 milyon kişinin 30 milyar liralık borcu tasfiye edilecek

Destek paketinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Paketle 6 milyona yakın kişinin yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcunun tasfiye edilmesi planlanırken, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçların da devletin üstleneceği belirtiliyor.

Dar gelirli vatandaşların icra ve haciz sorununu çözmek için hazırlandığı belirtilen ekonomi paketinde sona gelindi.

NTV'nin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den aldığı bilgiye göre, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek.

BORÇLAR VERGİDEN DÜŞECEK

Buna göre, 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek.

Bu amaçla ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek.

Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

BORÇLARI DEVLET ÜSTLENECEK

Paketin ikinci ayağını ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar oluşturacak.

Bir milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

"VATANDAŞ 30 MİLYAR BORÇ YÜKÜNDEN KURTULACAK"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.”

Ekonomi Haberleri