DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı öncesi asgari ücret konusundaki görüş ve önerilerini paylaştı.
DİSK'in İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Çerkezoğlu, "Avrupa Birliği ülkelerinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 4'ler civarındayken Türkiye'de asgari ücret ve civarında çalışanların oranları yüzde 50'yi geçti" dedi.
Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu haline geldiğini belirten DİSK başkanı, şöyle devam etti: "Dolayısıyla öncelikli meselemiz Türkiye'nin asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarılmasıdır. Asgari ücret tespit süreci demokratikleştirilmelidir. Asgari ücret belirlenirken TÜİK'in enflasyon rakamları değil gerçek enflasyon dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bir geçim ücreti olarak işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret olarak hesaplanmalıdır. En düşük emekli aylığı da asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir."
'Zamlar uçup gidiyor'
Bir basın mensubunun 'DİSK'in asgari ücret ile ilgili bir rakamı var mı? sorusuna Çekezoğlu, şu yanıtı verdi: "Rakam olarak aslında asgari ücretin belirlenmesindeki kriterleri saydığımızda zaten bir rakam telaffuz etmiş oluyoruz. İşçinin ailesiyle geçinebileceği bir ücret olması, gerçek enflasyon karşısındaki kayıp, büyümenin yansıtılması ve bir evde iki kişi çalıştığında bir yoksulluk sınırı kadar gelir eve girebilmelidir dediğimizde bir rakam aralığını tarif etmiş oluyoruz. DİSK'in bu konudaki önerisi gerçek enflasyondan söz ediyoruz tabi, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin ve bütün ücretlerin yılda dört kez güncellenmesidir. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu, alım gücünün hızla düştüğü bu süreçte gereklidir. Hepimiz yaşayarak görüyoruz ki asgari ücrete yapılan zamlar 1-3 ay içerisinde uçup gidiyor. Ocak ayında yüzde ellinin üzerinde bir artış yapıldı ama belirlenen asgari ücret hızla daha yılın üçüncü ayında açlık sınırının bile altına gerilemiş oldu:"
Basın toplantısına çağırılan gazeteciler 'fotoğraf çekme' tepkisi
Çerkezoğlu'nun yanında oturan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Kazım Doğan, bir gazeteciye fazla fotoğraf çektiği gerekçesiyle "Yeter artık" diyerek tepki gösterdi.
Gazeteci ise "Fotoğraf çekmemizi istemiyorsanız bizi neden çağırıyorsunuz?" karşılığını verdi.
Doğan da "Yeter lan konuşma, gelme lan bir daha" dedi. Yaşanan tartışma Doğan'ın salondan çıkmasıyla son buldu. Çerkezoğlu basın mensuplarından özür diledi. (DHA)