SİNAN TARTANOĞLU
Diyanet İşleri Başkanlığı, yönetmeliğini Nisan 2024’te çıkardığı Kuran Eğitim Merkezleri’nin ilk üçünü Rize, Ankara ve İstanbul’da, Eylül ayında açmaya hazırlanıyor. “Dar-ül Kurra” adı da verilen merkezlere ortaokulda hafızlık icazetnamesi alan 14-17 yaş aralığındaki lise öğrencileri sınavla alınacak. Merkezlerde; Arapçanın yanı sıra bir batı dili yabancı dil eğitimi olarak öğretilecek, örgün eğitimle birlikte İslami ilimler eğitimi verilecek, yurt dışı gezileri yapılacak, lise öğrencileri üniversiteye hazırlanacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce hafızlık icazeti alan lise öğrencilerinin örgüt eğitime devam ederken Kuran eğitimi almaları için Kuran Eğitim Merkezleri açmaya, daha önce karar vermişti.
Mevzuat arkadan geldi
Ama “Dar-ül Kurra” adı da verilen Kuran Eğitim Merkezleri ile ilgili mevzuat, tüm işlemlerin yapılmasının ardından Nisan 2024’te Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Mart 2022’de yapılan bir Diyanet’in teşkilat kanununda yapılan bir değişiklikle taşra teşkilatına bağlı Kuran Eğitim Merkezlerinin açılabilmesi sağlanmıştı.
Yasanın ardından yönetmeliğin hazırlanması beklenirken; 12 Eylül 2023’te Rize’de, 3 Ocak 2024’te Ankara’da, 27 Şubat 2024’te de İstanbul Pendik’te Kuran Eğitim Merkezi’nin açılış onayı verildi.
İlk merkezin müdürü bile atandı
Yine yönetmelik yayınlanmadan Türkiye’nin ilk Kuran Eğitim Merkezi’nin müdürü de görevlendirildi. 2018 yılında Rize Müftü Yardımcısı olarak görevlendirilen Abdullah Köseoğlu, Ağustos 2023’te Kastamonu Müftü Yardımcısı olarak atanmıştı. Müftü yardımcısı görevlerinden önce Çaykara’da Kuran Kursu öğreticisi olarak görev yapan Köseoğlu, Şubat 2024’te, yani daha Kuran Eğitim Merkezlerinin yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce Rize Kuran Eğitim Merkezi’nin müdürü olarak görevlendirildi.
Yönetmelikte olmayan ‘kazanımlar’
Türkiye’nin ilk üç Kuran Eğitim Merkezi’nin eğitim öğretime eylül ayında başlayacağı belirtiliyor. Nisan 2024’te yayınlanan yönetmeliğe göre Kuran Eğitim Merkezlerinde Kuranı Kerim’i okuma, temel dini bilgiler ve hafızlık öğretilecek. Temel düzeyde Arapça eğitimi verilecek. Öğrencilerin Kuranı Kerim başta olmak üzere, İslami ilimlerle ilgili temel kaynakları ve güncel çalışmaları kullanabilme becerisi kazanmaları sağlanacak.
Kuran Eğitim Merkezlerine, hafızlık icazetnamesine sahip olan 14-17 yaş arasındaki lise öğrencileri sınavla alınacak. Kuran Eğitim Merkezlerinin barınma ihtiyacı karşısında yurtları da olabilecek.
Kuran Eğitim Merkezleri, örgün eğitim dışında kalan zaman, mahalli koşullar ile öğrencilerin istek ve ihtiyaçları dikkate alınarak 05.00-22.00 saatleri arasında açık kalacak. Merkezlerde, hafta sonu da eğitim verilebilecek.
Merkezlerin Eylül ayında açılacağı, merkeze kayıt takviminin de başladığına ilişkin duyurulara; kanunda ve yönetmelikte olmayan bazı kazanımların da eklendiği görüldü.
Bir batı dili
“Kuran Eğitim Merkezleri” açılıyor başlıklı broşürde merkezlerde eğitim alarak elde edilecek kazanımların listesi yer aldı. Buna göre, merkezlerde Arapça ile birlikte bir batı dili yabancı dil eğitimi verilecek. (Haber Merkezi)