Doç. Dr. Irmak: Gemlik Körfezi'ndeki depremler sürpriz değil, bölge sismik olarak aktif

Dün Bursa'da meydana gelen art arda depremler hakkında değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Irmak, "Gemlik Körfezi'nde karşılaştığımız hiçbir deprem sürpriz değil; sismik olarak aktif bir bölge" dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Irmak, Gemlik Körfezi'nde art arda meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde meydana gelen depremleri değerlendirdi.

'Beklenmedik depremler değil'

Kocaeli Üniversitesi olarak depremlerin meydana geldiği bölgeyi takip ettiklerini ifade eden Irmak, "Bölgedeki tektonik rejime baktığınız zaman, deprem aktivitesini olduğu bir bölge olduğunu görmekteyiz. Bizim burada karşılaştığımız hiçbir deprem sürpriz değil. Hem büyüklük bakımından hem yer bakımından baktığımız zaman, beklemedik depremler değil. Benzer büyüklükte çok sayıda depremin olduğunu görüyoruz" dedi.

'Bölge sismik olarak aktif'

Benzer depremin en son 2006 yılında meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Irmak, “Saat 10.42 sularında meydana gelen deprem, Gemlik Körfezi’nde meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde Pamukova, Geyve, Mekece İznik’ten devam edip, İznik Gölü’nün güneyinde devam eden ve Gemlik Körfezi’ne giden, güney kolunun batı ucunda meydana gelen 5.1 büyüklüğünde bir deprem oldu. Aslında bölge, normal olarak aktif bir bölge. Sismik olarak aktif bir bölge. Deprem üreten bir bölge. Bölgede en son 24 Ekim 2006’da benzer büyüklükte bir deprem meydana gelmişti. İlksel sonuçlara göre, Gemlik Körfezi’nde var olan normal faylardan bir tanesinin çalıştığı düşünmekteyiz. Sığ bir deprem olması nedeniyle özellikle kötü zemin üzerindeki binalarda yaşayan insanlar tarafından fazlaca hissedilmiştir ve bunlar da bir korku etkisi yaratmıştır. Ancak bu büyüklükteki bir depremin hasar yapmasını zaten beklemiyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bursa, Mudanya'nın 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının ardından aynı bölgede saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildiği bildirildi.

Marmara'da art arda depremler: 5.1'lik depremden sonra ikinci deprem

(Kısa Dalga)

Gündem Haberleri