Kısa Dalga kitap köşesinden bir kez daha merhaba. Bu hafta da raflarda yerini alan yeni kitaplara sizler için göz attık ve bir seçki hazırladık. Asuman Susam, Deniz Gezgin, Rebecca Solnit, Yıldız Silier bu haftaki konuklarımız arasında. Birlikte düşünmek başka olasılıkları unutmamak için. Bu haftanın seçkisi şöyle:
110
Deniz Gezgin, “Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar”
“Ahraz” ve “YerKuşAğı” kitaplarıyla edebiyatseverlerin zihninde iz bırakan, Türkçe edebiyatta yeryüzüne dokunan metinleriyle tanıdığımız, Deniz Gezgin’in yeni kitabı, “Gözler Kanatlar Çiçekler Kuyruklar” Can Yayınları tarafından basılıyor. Gezgin bu kitabında, “dünyanın gözyaşlarının söküldüğü masmavi bir volkanda köklenen Luçe ile alıkonduğu Yuva’dan özgürlüğe kaçıp sıkı sıkı hayata tutunan Kara’nın bir durup bir ilerledikleri bir yolculuğun hikâyesini, birlikte söyledikleri bir arayış şarkısını anlatıyor.” Hem yazarın takipçileri hem de Türkçe edebiyata meraklı okur için önemli bulduğumuz kitabı bu hafta gündemimize aldık.
Yıldız Silier, “Gençlerle Baş Başa: Felsefenin Bahçesinde”
“Özgürlük Yanılsaması - Rousseau ve Marx”, “Oburluk Çağı Felsefe ve Politik-Psikoloji Denemeleri”, “Kökler, Çarklar ve Bulutlar Bir Karşılaşmalar Masalı” gibi kitaplarıyla tanıdığımız Yıldız Silier bu sefer gençleri felsefe bahçesinde bir gezintiye çıkarıyor. Yıldız Silier deneme ve diyaloglardan oluşan metinlerinde hakikati bilmek, felsefenin değeri, belirsizlikle yüzleşmek, özgürlük, yaşam ve ölüm gibi konular üzerinde düşünüyor ve sorular soruyor. Ayrıca bu kitapta, Silier’in Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dokuz öğrencisinin metin için yazdığı felsefi diyalog ve öykülere yer verilmiş. Yordam Kitap tarafından basılan metnin sadece gençler için değil, her yaştan okur için keyifli olabileceğini düşünüyoruz.
Asuman Susam’ın ilk üç şiir kitabı, “Bir Unutuş Olsun”, “İhtimal ki Aşk”, “Susunca Sen”, “Geç’mişim” adıyla tek cilt olarak bir araya getirildi. Şairin takipçileri için güzel bir sürpriz olarak değerlendirilebilecek bu kitap, Everest Yayınları tarafından basıldı.
“Ahlakın Yeni Soyağacı, ‘Psikolojik ve Evrimsel bir Bakış’”
Kolektif bir kitap olarak karşımıza çıkan, “Ahlakın Yeni Soyağacı ‘Psikolojik ve Evrimsel bir Bakış’”, Onurcan Yılmaz tarafından derlenmiş. Türkiye’de ahlak psikolojisi alanında çalışan dört nesilden on beş yazarın makalelerini bir araya getiren kitap, ahlak psikolojisini tarihsel bir perspektife yerleştirirken, güncel kurumsal yaklaşımların bir özetini sunuyor. İnsan ahlakının şekillenişini ve işleyişini siyaset, insan ilişkileri, karar verme süreçleri, iktisadi davranışlar ve hatta iklim krizi gibi farklı alanlardaki yansımaları açısından ele alan bu metin, Koç Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı. Konuya meraklı okurlarımızın dikkatine sunarız.
“Yerin ve göğün uçsuz bucaksız kıyılarından, köşelerinden insanlar. Asuriler, Ezidiler, Kürtler, Türkler… Giden şeyler sonra, ister dağa kaçan bir keçi, ister gecede yolunu şaşıran bir mermi. Kolay kolay kendi adreslerini bulamayan, öyle giden şeyler.” Erdem Özgül’ün Dipnot Yayınları tarafından basılan öykü kitabından böyle söz edilmiş tanıtım bülteninde. Türkçe Edebiyatta öykü seven okurların dikkatini çekebileceğini düşündüğümüz bu metni de sizler için köşemize taşıdık.
Burcu Kalpaklıoğlu, “Fetvayla Yol Göstermek: ‘Alo Fetva Hattı, Vaizeler, Gündelik Hayat Tavsiyeleri’”
Burcu Kalpaklıoğlu’nun, “Fetvayla Yol Göstermek” adlı bu kitabı, İslâmî feminizmin, ataerkil ideolojiye ve geleneksel fıkıh’a karşı kaynakları yeniden yorumlama çabasından ilham alıyor. Ayrıca, Türkiye’de “dinî” ile “seküler”in karşıtlıklarını ve “karışımlarını” yeniden düşünmek için verimli bir örnek sunuyor. Yazarın, fetvanın “yönetimsel bir pratik” olarak nasıl işlediğini tartıştığı bu çalışma, feminist literatür açısından önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Kitap, İletişim Yayınları tarafından basıldı.
Alfred North Whitehead’in 1933’te Chicago’da verdiği iki konferanstan oluşan bu eser, doğadaki değişimler ve süreklilikler arasındaki ilişkiselliği ve bütünsel bir yaşamın temellerini konu alıyor. Doğayla ilişkinin farklı şekillerde tartışıldığı çağımızda, bu kaynak kitabın bakışının önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü Whitehead başka bir ilişkinin mümkünlüğünü ilk tartışan isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kitap, Say Yayınları tarafından, Sercan Çalcı çevirisiyle basıldı.
Rebecca Solnit, “Bu Kimin Hikâyesi? Eski Çatışmalar, Yeni Tartışmalar”
Yazar, tarihçi ve aktivist Rebecca Solnit, feminizm, Amerikan Batısı ve Amerikan Yerlilerinin tarihi, halk iktidarı, toplumsal değişim, ayaklanma, yürüme, ümit ve doğal afetler üzerine yazdığı metinlerle tanıdığımız bir yazar. “Bu Kimin Hikâyesi? Eski Çatışmalar, Yeni Tartışmalar” adlı kitabında, son yıllarda ortaya çıkan #MeToo, #BlackLivesMatter ve benzeri hareketleri tarihi bir perspektife oturturken, bu tür değişimlerin ortaya çıkması için cesaret ve kararlılık gösterenleri, karınca kararınca yapılan katkıların birikimsel etkilerini ele alarak bize umut dolu bir hikâye anlatıyor. Metin Minotor Kitap tarafından, Asude Küçük çevirisiyle basıldı.
Andrew Wilson, “Sylvia Plath Deli Kızın Aşk Şarkısı”
Andrew Wilson bu kitapta, Sylvia Plath’ın yirmi üç yaşındayken bir partide Ted Hughes’la tanışmasına kadarki hayatını anlatan biyografik bir metinle karşımıza çıkıyor. Yirminci yüzyılın en popüler ve kalıcı kadın şairlerden birinin çocukluğuna, annesiyle, ailesiyle ve sevgilileriyle ilişkilerine, küçük yaşlardan beri mustarip olduğu rahatsızlıklarına, öğretimi boyunca yazarlığının şekillenmesine ve küçük yaşlarından itibaren dergilere göndermekten vazgeçmediği hikâyeleriyle şiirlerini yazışına okuru tanık ediyor. Agora Kitaplığı tarafından basılan kitap, Yeşim Seber tarafından çevrildi.
Sarah Sheppard, “Mistik Yerler ve Çözülmemiş Gizemler”
Sarah Sheppard İsveç doğumlu sanat yönetmeni ve grafik tasarımcısı bir yazar olarak tanınıyor. University of Stockholm’de paleontoloji eğitimi alan yazar, uzmanlığını bilim tutkusuyla birleştirerek çocuk kitapları yazmaya ve resimlemeye başlamış. Yazarın bu hafta çocuklar için seçtiğimiz kitabı, Zeynep Tamer çevirisiyle Kolektif Kitap tarafından basıldı. Atlantis neredeydi? Kutsal Kâse’yi kimler aldı? 51’inci Bölge’de ne tür karanlık işler dönüyor? Gibi sorularla okura eğlenceli bir yolculuk sunabileceğini düşündüğümüz kitabı, bu hafta sizler için gündeme taşıdık.