Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021’i "reform yılı" ilan etmesinin ardından Ankara’da tüm dikkatler hükümetin hazırladığı yeni reform paketine çevrildi. Yeni yıl tatilinin ardından yeniden açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) de gündemi reform paketi olacak.
Reform paketinin neleri kapsadığına ilişkin net bilgi yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmasında paketin kamuoyuna sunulacak aşamaya geldiğini söylemişti.
Deutsche Welle Türkçe’de Hilal Köylü imzasıyla yayımlanan haber dosyasına göre reform paketi Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değerlendirildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.
Dördüncü reform paketinde neler olacak?
Yeni reform paketi; Avrupa Birliği’ne (AB) uyum ve reform çalışmaları kapsamında hükümetin hazırladığı Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’ne dayanılarak hazırlanan reform paketi serisinin dördüncüsü olacak.
Bu belge kapsamında bugüne kadar 3 paketi meclisten geçiren hükümet son pakette ekonomi ve hukuk alanında düzenlemelere gitmeyi planlıyor.
Ekonomik düzenlemelerde hedef, yabancı sermayenin hem Türkiye’ye girişine hız kazandırmak hem de ekonomik anlamdaki güven ortamını sürekli kılacak yenilikler yapmak. Mülkiyet hakkının pekiştirilmesi ve sözleşme hürriyetinin genişletilmesi de bu kapsamda beklentiler arasında.
Yatırım izin süreçlerinin kısaltılması, ticari uyuşmazlıkların mahkeme yerine arabuluculuk ve tahkim yoluyla çözülmesi öngörülüyor.
AİHM kararları uygulanacak mı?
Ve hukuk kısmı. Hilal Köylü’nün haberinde uzun tutukluluk sürelerinin sona erdirilmesine dönük düzenlemelerin yapılacağına dikkat çekiliyor. Bu noktada gözler Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davalarında. Zira bu iki ismin tahliyesi yönünde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkmış kararlar var.