Döviz rezervlerinin hızla azaldığı ve ekonomik krizin derinleştiği Pakistan'da, yüksek ithalatın faturası çaya kesildi. Pakistan Federal Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal, ithalat masraflarının azaltılması için halktan çay tüketiminin azaltılmasını istedi.
Geçen sene çay ithalatına 600 milyon dolardan fazla harcama yapan Pakistan, dünyanın en büyük çay ithalatçısı. Verilere göre, ortalama bir Pakistan vatandaşı yılda bir kilogram çay tüketiyor.
Öte yandan, ülkenin döviz rezervlerinin şubat ayındaki 16 milyar dolar seviyesinden haziranın ilk haftasında 10 milyar doların altına düştüğü belirtiliyor. Bu da, Pakistan'ın tüm ithalatının maliyetini ancak iki ay karşılayacak kadar rezervi kaldığı anlamına geliyor.
Daha önce bir dizi ithal ürünü 'lüks' kategorisine alarak yasaklayan ülkede, tasarruf politikasının son hedefi çay oldu. Bakan İkbal, "Ulusumuza günlük çay tüketimini bir veya iki bardağa düşürmeleri için çağrı yapıyorum çünkü çayı borçla ithal ediyoruz" dedi. İkbal, elektrik tasarrufu için dükkanların 20.30'da kapanmasını da önerdi.
Bakanın bu çağrısı sosyal medyada viral olurken, birçokları ülkenin ağır ekonomik sorunlarının çay tasarrufu ile çözülemeyeceğini dile getirdi.
Ekonomik kriz, nisan ayındaki seçimlerde İmran Han'ı yenilgiye uğratarak başbakan seçilen Şahbaz Şerif'in karşısındaki en büyük sınav. Şerif, iktidara gelmesinden kısa süre sonra İmran Khan hükümetini ekonomiyi yanlış yönetmekle suçlamış sorumlu tutmuş ve işleri yeniden rayına oturtmanın zorlu olacağını söylemişti.
Pakistan kabinesi geçen hafta Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dondurulan 6 milyar dolarlık kurtarma paketini yeniden başlatması için 47 milyar dolarlık yeni bir bütçeyi açıklamıştı.
Ülkenin azalan döviz rezervlerinin ve yavaşlayan büyümenin yol açtığı ekonomik krizin etkilerini hafifletmek amacıyla Pakistan hükümeti 2019 yılında IMF'yle anlaşmaya varmıştı. Ancak kurtarma paketi, IMF'nin Pakistan'ın finansal durumunu sorgulaması nedeniyle askıya alınmıştı. (Kısa Dalga)