Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir ayı aşkın süredir İsrail'in saldırısı altında olan Gazze Şeridi'nde salgın hastalık riskinin arttığını, bazı endişe verici eğilimlerin ortaya çıkmaya başladığını duyurdu.
DSÖ, temiz suya erişim, sağlık tesislerinin kullanılamaması ve katı atıkların toplanmamasının enfeksiyonların yayılma riskini önemli derecede artırdığını vurguladı.
DSÖ'den yapılan açıklamada, "Gazze'de çatışmalar nedeniyle ölümler ve yaralanmalar artmaya devam ederken, aşırı kalabalık, sağlık, temiz su ve sanitasyon sistemlerinin bozulması, bulaşıcı hastalıkların hızla yayılması gibi ek bir tehlike oluşturmaktadır" dedi.
Bazı endişe verici eğilimlerin şimdiden ortaya çıkmaya başladığını kaydeden DSÖ, "Yakıt eksikliği arıtma tesislerinin kapanmasına yol açarak insanların kirli su tüketmesine neden oldu ve ishal gibi bakteriyel enfeksiyonların yayılma riskini önemli ölçüde artırdı. Yakıt eksikliği aynı zamanda katı atıkların toplanmasını da sekteye uğratarak, hastalık taşıyabilen ve bulaştırabilen böceklerin ve kemirgenlerin hızla ve yaygın bir şekilde çoğalmasına elverişli bir ortam yaratmıştır" dedi.
İshal vakalarında artış
DSÖ, Ekim ayının ortasından bu yana 33 bin 551'den fazla ishal vakası bildirildiğini, bunların yarısından fazlasının 5 yaşın altındaki çocuklar olduğunu aktardı.
DSÖ, "2021 ve 2022 boyunca 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen aylık ortalama 2 bin vakaya kıyasla önemli bir artış söz konusudur. 8 bin 944 uyuz ve bit vakası, 1005 su çiçeği vakası, 12 bin 635 deri döküntüsü vakası ve 54 bin 866 üst solunum yolu enfeksiyonu vakası da rapor edilmiştir. Rutin aşılama faaliyetlerinin aksaması ve bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliği, hastalıkların yayılma riskini daha da artırmaktadır" ifadelerini kullandı.
Yardımlar hızlı şekilde ulaşmalı
DSÖ, yardımların hızlı şekilde Gazze'ye ulaşması gerektiğinin altını çizerek, şöyle dedi:
"DSÖ, yakıt, su, gıda ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere insani yardımın Gazze Şeridi'nin tamamına acilen ve hızlandırılmış bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulunmaktadır. Çatışmanın tüm tarafları, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymalıdır." (DHA)