Dünya bunu merak ediyor: İçmeden sarhoş olmak... Otomatik mayalama sendromu nedir?

'Otomatik mayalama sendromu' bir kişi hiç alkol almamış olsa bile kanındaki alkol oranının artması ve kişinin sarhoşluk yaşaması olarak açıklanıyor ve nedeni belli değil.

Belçika'da üç kez yasal limitin üzerinde alkollü olarak araba kullanırken yakalanan ancak ceza almadan beraat eden sürücünün hikayesi dünya çapında çok ilgi uyandırmıştı. 40 yaşındaki adamın ceza almamasının nedeni, tıp uzmanlarının da yardımıyla kanıtladığı "otomatik mayalama sendromu"na (auto-brewery syndrome - ABS) sahip olmasıydı... BBC Türkçe'de Fernando Duarte imzalı makalede otomatik mayalama sendromunun detayları aktarıldı.

Otomatik mayalama sendromu (ABS) nedir?


Bağırsak fermantasyonu sendromu olarak da bilinen ABS, bir kişi hiç alkol almamış olsa bile kanındaki alkol oranının artması ve kişinin sarhoşluk yaşaması olarak açıklanabilir.

Bağırsaklardaki, boşaltım sistemi ya da ağızdaki bir bakterinin, sindirilen karbonhidrat ve şekeri alkole çevirmesiyle meydana geliyor. Bu sürece endojen (içten kaynaklı) alkol üretimi deniyor.

Bunu yaşayan kişinin konuşmasının ve yürüyüşünün bozulmasına ve "akşamdan kalma" hissi yaşamasına neden olabiliyor.

İlk şüpheli vakalardan biri 1940'larda görülmüştü. İngiliz Medikal Dergisi'nde yayımlanan bir otopsi raporunda, Uganda'da bir hastanedeki doktorların mide yırtılmasından ötürü ölen 5 yaşındaki bir çocuğun sindirim sisteminin çok ağır şekilde alkol koktuğunu kayda geçtiği görülüyordu.

Nedeni bulunamadı

Amerikan Gastroentoroloji Dergisi'nde 2021'de yayımlanan bir araştırma, uzmanlar her vakanın kayıtlara geçtiğini düşünmese de, ABD'de kayıtlı vaka sayısının 100'den az olduğunu gösteriyor. Doktorlar neden bazı insanların bundan muzdarip olduğunu hâlâ çözemedi. İnsan bedeninin sindirim sürecinin bir parçası olarak az miktarda alkol ürettiği biliniyor. Ancak çoğumuzda bu alkol kana karışmadan önce "ilk geçiş etkisi" adı verilen bir süreçle eleniyor. (Kısa Dalga)

Sağlık Haberleri