Dünya basını, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Gezi Parkı davasında tutuklu olarak yargılanan iş insanı Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet, Ayşe Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Çiğdem Mater Utku, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay hakkında ise 18 yıl hapis cezasına hükmetmesine geniş yer ayırdı.
Haberlerin hemen hepsinde Kavala hakkındaki AİHM kararı hatırlatılırken, Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerinde Gezi Davası nedeniyle gerilim yaşanacağı yorumu yapıldı.
The Guardian gazetesinin haberinde, mahkeme kararı 'Türk yetkililerin son 10 yılda muhalefete ve toplanma özgürlüğüne karşı ağır baskısı' olarak nitelendi; kararın ardından Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinin zarar görebileceği belirtildi. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşların tepkilerini de okuyucularına aktaran The Guardian, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kavala'yı sık sık adını anarak eleştirdiğini hatırlattı.
New York Times gazetesi, Türkiye'nin 1950'den bu yana Avrupa Konseyi üyesi olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyma yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatırken, kapsamlı analiz haberinde şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan'ın yönetimi 2016'daki başarısız ama ölümcül darbe girişiminden bu yana giderek daha otoriter hale geldi. Binlerce kişi tutuklandı, daha fazlası kamu görevlerinden ihraç edildi ve başkaları da, Cumhurbaşkanı'nın ağına takılmadan önce ülkeyi terk etmekten başka seçeneklerinin kalmadığına kanaat getirdi."
BBC'nin haberinde Kavala'nın hakkında kesinleşmiş bir karar olmaksızın dört yıldan uzun süredir cezaevinde tutulduğu hatırlatılırken, "Hükümeti son yıllarda giderek daha otoriter hale gelen Recep Tayyip Erdoğan, Kavala'yı Macaristan doğumlu ABD'li milyarder George Soros'un temsilcisi olmakla suçlamıştı" denildi.
Financial Times'ın haberinde Osman Kavala'nın yargılandığı sürecin Türkiye'de hukukun üstünlüğü için bir 'turnusol testi' haline geldiği yorumu yapıldı. Gazete, "Pazartesi günü verilen karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'daki krizin gölgesinde Batı'yla ilişkilerini düzeltme yönündeki çabalarına gölge düşürme riski taşıyor. Kavala davası, geçtiğimiz sene 10 Batılı büyükelçinin serbest bırakılması çağrısı yapmasının ardından yaşanan diplomatik krizin merkezindeydi" denildi. Haberde, 'Erdoğan'ın Kavala'yo sık sık hedef aldığı' belirtildi.
AP ajansının haberinde kararın Türkiye'nin Batılı ülkelerle ilişkilerine zarar vereceği yorumu yapılırken, Kavala davası nedeniyle yaşanan büyükelçi krizi ve Avrupa Konseyi'nde başlatılan ihlal prosedürü hatırlatıldı.
Bloomberg'ün haberinde, davanın Türkiye'nin Batılı müttefikleri tarafından yargı bağımsızlığı için bir test olarak görüldüğü belirtildi. (Kısa Dalga)