Dünyada 1 Mayıs kutlamaları: Daha iyi çalışma koşulları için...

1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü tüm dünyada kutlanıyor. İngiltere'den Asya ülkelerine, Yunanistan'dan Filipinlere kadar işçi ve emekçiler taleplerini sloganlarla dile getiriyor.

Dünya'da işçi ve emekçiler 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutladı

Evrensel gazetesi haberine göre; dünyada işçi ve emekçiler daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla işçi hakkı için yürüdü.

Yunanistan

Hükümetin 1 Mayıs tatilinin bir hafta ertelendiğini açıklamasına rağmen iş bırakarak meydanlara çıkan Yunanistanlı işçi ve emekçiler hem haklarını talep ettiler hem de Filistin halkıyla dayanışma gösterdiler.

1 Mayıs her yıl olduğu gibi bu yıl da Yunanistan’ın tüm kentlerinde ve ilçelerinde kitlesel olarak kutlanıyor. Ülke genelinde sokaklara çıkan yüz binlerce işçi, emekçi, genç, çiftçi, emekli sermaye politikalarına ve emperyalist savaş ve müdahalelere karşı sessiz kalınmayacağı mesajını veriyor.

Hükümet tatili erteledi, işçiler greve çıktı

1 Mayıs’ın resmi tatil olduğu Yunanistan’da Kiryakos Miçotakis hükümetinin Paskalya yortusu haftasına girilmesi nedeniyle 1 Mayıs tatilinin önümüzdeki haftaya kaydırıldığı açıklamasına rağmen birçok iş kolunda greve gidildi. Toplu taşıma emekçileri sadece miting saatlerinde çalışırken limanlardan adalara yapılan gemi seferleri durduruldu. İnşaat işçileri, sağlık emekçileri, belediye çalışanları da grev nedeniyle işbaşı yapmadı.

Başkent Atina’da dört ayrı 1 mayıs

Başkent Atina da 4 ayrı alanda kutlamalar yapıldı. İşçi Sendikaları konfederasyonu (GSEE) Klatmonos Meydanı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) Korai Meydanı, Mücadeleci İşçiler Cephesi PAME meclisin bulunduğu Sintagma Meydanında ve sol örgütler ve bazı sendikalar da Propilya Meydanı’nda bir araya geldiler.

Kitleselliği ile dikkat çeken PAME ve diğer gösterilere katılan on binlerce işçi ve emekçi, sosyal güvenlik haklarından, toplu sözleşmelere, iş kazalarına ve pahalılığa karşı sloganlar atıp pankartlar taşırken, Filistin halkıyla dayanışma çağrıları da unutulmadı ve Yunan hükümetinin emperyalist savaş ve planlara destek vermesinin işçi ve emekçiler tarafından kabul edilmediği mesajı verildi.

Filistinli sendikacıyla canlı bağlantı yapıldı

Sintagma Meydanı’ndaki miting sırasında Gazze’de bulunan Filistin İşçiler Birliği Temsilcisi ile bir telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Filistinli sendikacı Yunan halkına, işçi ve emekçilere seslenerek dayanışmanın yükseltilmesini istedi. Ayrıca 1 Mayıs’ın mücadele içindeki önemi ve halkların kardeşliği üzerinde durarak halkların ortak mücadelesine dikkat çekti. Mitingde büyük bir Filistin bayrağı açıldı ve Filistin bayrağının renkleri olan çok sayıda beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı balon göğe bırakıldı.

ADEDY ve GSEE’nin bulunduğu alanlarda da sermaye politikalarını eleştiren ve 1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin mücadelesi için önemine vurgu yapılan konuşmalar ve sloganlar atıldı.

İçlerinde Yeni Sol Hareket’in de (NAR) bulunduğu diğer parti ve örgütlerle bazı işçi sendikalarının toplandığı Propilya Meydanı’nda da geniş katılımın olduğu görülürken, burada da Filistinli örgütler adına konuşmalar yapıldı.

Asya ülkeleri

Asya başkentlerindeki işçiler, siyasi ve sosyal örgütler 1 Mayıs’ı daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla işçi hakkı için düzenlenen mitingler ve yürüyüşlerle kutluyor.

Güney Kore

Güney Kore'nin başkenti Seul’de binlerce işçi şarkılarla 1 Mayıs alanında buluştu. Organizatörler, mitinglerinin öncelikli amacının Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol liderliğindeki muhafazakar hükümetin izlediği emek karşıtı politikalara yönelik eleştirilerini dile getirmek olduğunu söyledi.

Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) Lideri Yang Kyung-soo yaptığı konuşmada “Geçen iki yılda işçilerimizin yaşamları umutsuzluğa sürüklendi. Yoon Suk Yeol hükümetini görmezden gelemeyiz. Onları kendimiz için iktidardan indireceğiz”

KCTU Güney Kore genelinde 10’dan fazla yerde benzer 1 Mayıs mitingleri gerçekleştirdi.

KCTU sendikası üyeleri, Yoon’un geçtiğimiz aralık ayında, şirketlerin “işçi sendikalarının grevlerinden kaynaklanan zararlar” için tazminat talep etme haklarını sınırlamayı amaçlayan bir yasa tasarısını veto etmesini kınadı. Ayrıca Yoon hükümetini, kamyoncuların 2022’deki grevlerine agresif yaklaşmakla ve inşaat sektörü çalışanlarına hakaret etmekle suçluyorlar.

2022'de göreve geldiğinden beri Yoon, ekonomik büyüme gerekçesiyle iş kanununda işçilerin aleyhine değişiklikler için bastırdı.

Filipinler

Filipinlerin başkenti Manila’da yüzlerce işçi ve sol örgüt, gıda ve petrol fiyatlarının yükseldiği bir ortamda ücret artışı ve iş güvencesi talebiyle kavurucu yaz sıcağında bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Çevik kuvvet polisi cumhurbaşkanlığı sarayına yaklaşmasını engelledi. Kızıl bayraklar taşıyan ve ellerinde “Ölmek için değil yaşamak için çalışıyoruz” ve “Fiyatları düşürün, maaşları arttırın” yazılı pankartlar taşıyan işçiler sloganlarla yürüdü.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da da sendikalar, siyasi ve sosyal örgütlerin çağrısıyla 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi.

Japonya

Japonya’da 10 binden fazla işçi ve emekçi 1 Mayıs için başkent Tokyo’nun merkezindeki Yoyogi parkında toplanarak fiyat artışları karşısında ücret artışı talep etti. Ulusal İşçi Sendikaları Konfederasyonu Lideri Masako Obata mitingde yaptığı konuşmada, azalan ücretlerin Japonya’daki pek çok işçiyi ağır yaşam koşulları altına soktuğunu ve gelir eşitsizliğini arttırdığını söyleyerek, “Bu 1 Mayıs’ta, haklarını savunan dünyanın dört bir yanındaki işçi kardeşlerimizle birleşiyoruz” dedi.

İngiltere: Özgür Filistin

Birleşik Krallık’ta yüzlerce işçi ve emekçi “Özgür Filistin için işçiler”, “Britanya yapımı soykırım” pankartlarıyla başkent Londra’daki Ticaret Bakanlığı önünde ve İsrail’e silah satan İngiliz şirketi BAE Systems’in İskoçya, Galler ve Lancashire’daki silah fabrikaları girişinde 1 Mayıs eylemleri yapıyor.

Grubun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda “Soykırım 208. gününe girerken ve 40 bin Filistinli öldürülmüşken, İngiliz Hükümeti hâlâ İsrail’e silah ambargosu koymayı reddediyor. Bu nedenle İngiliz işçiler, Filistinli sendikaların çağrısına yanıt olarak doğrudan eylem yoluyla ambargo uyguluyor!” denildi.

İngiltere’de 1 Mayıs tatil günü olmadığı için silah fabrikaları da üretime devam ediyor. Filistin için işçiler ise fabrika girişlerini kapatarak 1 Mayıs’ta üretimi engellemeye çalışıyor.

Gruptan yapılan açıklamada ayrıca, “Ticaret Departmanında çalışan memurlar İsrail'e silah ihracatı lisanslarıyla ilgili işlerini derhal durdurmayı talep ederken, sendikaları PCS de üyelerinin Gazze’deki savaş suçlarına katkıda bulunan yasa dışı eylemlerde bulunmaya zorlanmasını engellemek için yasal yollara başvurmayı düşünüyor” denildi. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri