Bilim insanları, bugüne dek bilinen en büyük bakteriyi keşfetti. Bakteri, Karayiplerde bir Hindistan sakızı ağacı bataklığında bulundu.
Bakteriler ancak mikroskopla görülebilirken, yeni bulunan türün çıplak gözle görülebildiği ve bir insan kirpiği büyüklüğünde olduğu belirtildi. Bakteriye, 'Thiomargarita magnifica' adı verildi. 'Magnifica', Latince 'büyük, görkemli' anlamına geliyor.
'EVEREST BOYUNDAKİ BİR İNSAN GİBİ'
Organizmanın tehlikeli olmadığı ve insanlarda hastalığa yol açmadığı belirtilirken, bilim insanları bakterinin boyutu nedeniyle şaşkınlığa uğradı. ABD'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndaki Birleşik Genom Enstitüsü'nden araştırmacı Jean-Marie Volland, "Bu bakteri, çoğu diğer bakterinden 5 bin kat daha büyük. Biz insanların, Everest Dağı kadar uzun bir başka insanla karşılaşmamız gibi bir şey" dedi.
T. magnifica ilk kez Antillerdeki Guadeloupe'ta, 2009 yılında bulunmuştu. Ancak büyüklüğü nedeniyle bakteri olmadığı düşünüldüğü için bilim insanlarının ilgisini çekmemişti. Dr. Volland ve ekibi, T. magnifica'yı kısa süre önce yeniden incelemeye aldı ve organizmanın tek hücreli, yani bir bakteri olduğu saptandı.
DNA'SINI DEPOLAMA ŞEKLİ FARKLI
Araştırmada elde edilen önemli sonuçlardan biri, T. magnifica'nın sahip olduğu tek hücrenin içini nasıl organize ettiği hakkında oldu. Bakterilerin DNA'sı normalde içlerini dolduran sıvıda (sitoplazma) serbestçe yüzerken, T. magnifica'nın genetik materyallerini kompartmanlarda tuttuğu tespit edildi.
UZUYOR AMA BÖLÜNEMİYOR
Aynı zamanda, T. magnifica'nın çok fazla DNA taşıdığı tespit edildi. T. magnifica'nın genomunda yaklaşık 12 milyon 'harf' bulunduğu, uzunlukla bağlantılandırılan bazı genlerin tekrar ettiği ama bölünme için gereken bazı genlerin de bulunmadığı saptandı.
SERT YÜZEYLERE TUTUNUYOR
T. magnifica'nın 'kemosentetik' bir bakteri olduğu, bu sayede bataklıkta çürüyen organik maddelerin ürettiği sülfürü oksidize ederek 'beslendiği' ve tutunacak somut bir yüzeye ihtiyaç duyduğu belirtildi. Araştırma ekibinden Prof. Olivier Gros, T. magnifica'yı bataklıkta istiridye kabuklarına, yapraklara, dallara, cam ve plastik şişelere tutunur halde bulduklarını anlattı. (Kısa Dalga)