Ekmek ve Gül inisiyatifinin eylül ayında çağrısını yaptığı “Okullarda Her Öğrenciye Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Verilsin” kampanyasına kamuoyu destek vermişti. Yetkili kurumları harekete geçirmek isteyen kadınlar, dernekler, meslek odaları, okul aile birlikleri imzalar topladı ve basın açıklamaları yaptılar.
Talep, mecliste de dile getirilmiş, yasa teklifi olarak sunulmasına karşın AKP oylarıyla reddedilmişti. Yasama yollarının tıkanması sonrası kampanya mahkemeye taşındı.
Ekmek ve Gül'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Davacıyız: Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek için MEB’e dava açtık
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için ülkenin dört bir tarafında sürdürdüğümüz kampanyanın bir parçası olan Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği adına Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açtık.
Kampanyamız kapsamında Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği MEB başvuru yapmış, MEB verdiği yanıtta 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren ücretsiz bir öğün beslenme uygulamasının başlamış olduğunu söylemişti. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı ikinci dönemden itibaren sadece taşımalı eğitime ve okul öncesi eğitimde bu uygulamaya başladı. Bizim talebimiz ise tüm devlet okullarunda, ayrımsız tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlanması idi.
MEB’in bu yanıtın üzerine “Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Yemek Verilsin” kampanyası kapsamında dernek adına Demokrasi İçin Hukukçulardan (DİH) kadın avukatlar “Tüm öğrencilerin beslenmelerinin MEB tarafından karşılanması zorunlu ve kanun gereği de görevidir. İdarenin görevini yapıp yapmadığı da yargı denetimine tabidir” diyerek dava açtı.
Dava dilekçesinde okul çağındaki çocukların tamamının beslenme sorunu yaşadığına verilerle dikkat çekilirken, eğitim sürecinde çocukların yeterli ve sağlıklı gıdaya erişiminin devlet tarafından sağlanmasının Anayasa ve uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğu şöyle ifade edildi: “Çocukların üstün yararını gözetme yükümlülüğü bağlamında; çocukların sağlık ve esenliği, maddi ve manevi varlığını geliştirme, parasız eğitim hakkı, eğitimde fırsat eşitliği ilkeleri gereğince, eğitim sürecinde çocukların eşit olarak yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri yükümlülüğü kamu otoritelerine aittir.”
'Ücretsiz ve sağlıklı öğün ayrımsız tüm eğitim kademelerinde uygulansın'
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği vekillerinden Avukat Elif Yetigin ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye’nin her yerinde süregelen ‘Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Verilsin’ kampanyası söz konusu ve bu kampanyada toplumun pek çok kesimi tarafından sahiplenilen bir kampanya. İdareyi ve merkezi yönetimi zorlama, harekete geçirme hedefinde olan bir kampanyadan bahsediyoruz.
Bu kampanya kapsamında dava açıyoruz. Kamuoyu baskısıyla, kadınların baskısıyla taşımalı eğitimde ve okul öncesi eğitimde bir öğün ücretsiz yemeğe başlanacağı açıklaması yapıldı. Biz bu açıklama öncesinde Milli Eğitim Bakanlığına bir başvuru yapmıştık. Süresi içinde bizim başvurumuza yanıt vermediler. Cevap süreden sonra verildiği için talebimizi reddetmiş sayılıyorlar.
Tüm eğitim kademeleri için bu hakkın sağlanması gerektiğine dair başvuru yaptık. Açıkladıkları ise sadece taşımalı ve okul öncesi eğitimde verileceği. Bu yeterli değil hem eğitim hem yaşam hakkı kapsamında hem de uluslararası sözleşmeler kapmasında da bu çok insani ve temel bir hak. Tüm kademelerde bunun uygulamaya geçmesi için bir dava açtık Ankara İdare Mahkemesinde” (Kısa Dalga)
Ekmek ve Gül