Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, " Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye çoğu zaman fiyatları soruyorum, onu sorguya çekiyorum... İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik." açıklamaları tartışma yarattı.
Bir merkez bankacının yapmayacağı şeyler bunlar
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, açıklamaları inceleyip değerlendirmelerde bulundu. "Bana tuhaf gelen açıklamaları var... Bir merkez bankacının yapmayacağı şeyler bunlar" diyerek sosyal medya hesabı X'ten tek tek sıraladı:
1. Merkez Bankası başkanları hedge fonlara danışmanlık yapmazlar; kimin hangi enstrümana girip girmeyeceğine yön vermezler.
2. Ekonomik birimlerin portföy tercihlerine "Böyle bir faizle dövize geçmesi matematiksel olarak saçma" demezler, dövizde duranların rasyonelini anlamaya çalışır, 'acaba neyi eksik-yanlış yapıyoruz?' diye sorgularlar.
3. Uzun uzun kişisel yaşam ayrıntılarına girmezler. Bu durumda, geçmişte iyi para kazandığı halde bugün neden garibanizm yapıyor diye sorgulanır. Hatta Merkez Bankası Başkanı olarak ne kadar maaş aldığını sorgulatırlar.
4. Ülkeyi yönetenlere 'dükkan senin' tarzında “Bize üç alan söyleyin, biz şahlandıralım. Sizin stratejik gördüğünüz nasıl savunma sanayiinde önümüzü açtınız, stratejik gördüğünüz alanları söyleyin, destekleyelim" demezler. Bir kağıt para matbaasını yönettiklerini değil, ülkenin yurttaşının cebinde taşıdığı ve güven duymasını isteyeceği ulusal parayı korumak gerektiğini her zaman hatırlarlar.
5. Deneyimsiz ise işle ilgili de gereksiz ayrıntılara girmezler; swapla giren paranın da rezervleri artıracağını ve etkisinin olacağını bilirler.
6. Etraflarında iletişimi iyi bilen bir ekip bulundururlar. Kime ne zaman konuşacağını, ne anlatacağını bilen deneyimli bir ekip...
Son not: Sahi merkez bankacı mı olmak istiyor yoksa politikacı mı?
'Bize üç alan söyleyin, biz şahlandıralım dedim'
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın soruları, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da yanıtlarının bir bölümü şöyleydi:
Dolarda yatay bir seyir var. Bir müdahale söz konusu mu?
Hayır. Dolara bir müdahale yok. Hatta bir müdahale olsa rezerv bu kadar artmaz. Şimdi biz üç nedenden dolayı piyasadayız. Birinci döviz cinsinden olan KKM. Mesela ABC bankasında Fırat beyin hesabı var. Şimdi genellikle bunların yüzde 75-80’i yenileniyor. Yüzde 15 üzeri TL’ye geçiyor. Yüzde 5’lik kesim hâlâ anlayamadığım sebeplerden dolayı dövize gidiyor. Çünkü böyle bir faizle dövize geçmesi matematiksel olarak saçma. Burada üç ayda bir yenileme dönemleri geliyor. Ve yüzde 5 için TCMB’nin piyasaya döviz sürmesi gerekiyor. Biz de doğrudan ABC bankasına satış yapıyoruz. Yani bundan dolayı çok küçük satışlar var. Ocakta bunu yine yapacağız mesela.
- Cumhurbaşkanıyla göreve başladıktan sonra sık görüşüyor musunuz? Nasıl bir süreç işliyor?
Atanma sürecinde genel olarak bütün detayları konuştuk Cumhurbaşkanımızla. Neyi nasıl gördüğümüzü, neler yapmamız gerektiğini, faiz piyasasına nasıl baktığımızı, sürecin nasıl işleyeceğini uygun gördüğümüzü... Benim burada en büyük hedefim de olayın paydaşlarının bir sürpriz yaşamaması. Cumhurbaşkanımız ile bilgilendirme toplantılarımız da oluyor. Kendisine “Bize üç alan söyleyin, biz şahlandıralım. Sizin stratejik gördüğünüz nasıl savunma sanayiinde önümüzü açtınız, stratejik gördüğünüz alanları söyleyin, destekleyelim..” dedim. (Kısa Dalga)