Elektronik sigara şirketine 438 milyon dolar ceza

ABD’de ergenler arasında e-sigara kullanımı patlamasına yol açmakla suçlanan Juul’a dair konuşan Connecticut Başsavcısı Tong, ‘Utanmazca nikotin bağımlısı bir nesil yarattı’ dedi.

ABD’de 'nikotin bağımlısı bir nesil yaratmak' ile suçlanan ülkenin en popüler elektronik sigara şirketi Juul’a, 18 yaş altı gençlere reklam yaptığı gerekçesiyle 438,5 milyon dolar ceza verildi.

Juul’un ABD yargısıyla vardığı uzlaşma gereği 30 eyalette de çeşitli reklam yasakları uygulanacak. Bunlardan biri de 35 yaş altı kişilerin reklamlarda kullanılamaması olacak. Juul’un ABD’de satışının tamamen yasaklanması da mümkün.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi haziranda Juul ürünlerinin sağlığa etkisine dair yeterli veri olmadığı gerekçesiyle satışları yasaklama kararı aldı.

BBC’nin haberine göre Juul kararı temyize götürdüğü için bu karar henüz uygulamaya konulmadı.

Şirkete karşı çeşitli eyaletlerde açılmış bireysel davalar da bulunuyor.

JUUL’DAN AÇIKLAMA

Juul ise 2019 yılında pazarlama stratejilerini değiştirdiklerini ve bu kararın da eski stratejilerine yönelik olduğunu açıkladı. Şirket, yasaklama girişimi hakkında ise, sundukları tüm veriler ve belgeler incelenince bu karardan vazgeçileceğine inandıklarını belirtti.

Juul ABD’de ergenler arasında e-sigara kullanımının patlamasına yol açan şirket olarak gösteriliyordu. 2019’da lise öğrencilerinin çeyreğinden fazlası e-sigara içiyordu.

Öte yandan bu oran sonraki yıllarda azalmaya başladı.

BAŞSAVCI TONG: UTANMAZCA REKLAM POLİTİKASI YÜZÜNDEN NİKOTİN BAĞIMLISI BİR NESİL YARATTI

O dönem açılan soruşturmada, 19 yaş altına bu ürünlerin satışı yasak olsa da şirketin ergenlere yönelik pazarlamaya büyük bir önem verdiği ortaya çıkmıştı.

Connecticut Başsavcısı William Tong, “Juul’un utanmazca pazarlama stratejisi nikotin bağımlısı yeni bir nesil yarattı” dedi.

Şirket cezayı 6-10 yıl vade ile ödeyecek ve bu gelir tütün kullanımıyla mücadeleye harcanacak.

Dünya Haberleri